Бразилски съд забрани аборт на 11-годишно изнасилено момиче

Бразилски съд забрани аборт на 11-годишно изнасилено момиче Снимка: elespanol.com

В Бразилия прекъсването на бременността е незаконно, ако процедурата не е животоспасяваща за жената или бременността е резултат на изнасилване или кръвосмешение.

По наблюдения на Human Rights Watch, по-голямата част от абортите в Бразилия се извършват при опасни медицински условия в нелегални клиники. Ако поискат официално аборт, жертвите на изнасилване трябва да преминат през съдебно изслушване, обяснява Independent. 

В конкретния случай молбата е отхвълена заради опасността при прекъсване на бременността в 22-ра седмица. Според майката на момичето обаче, съдебната система в Санта Катарина в Южна Бразилия е държала изнасилената в приют повече от месец, за да ѝ попречи да направи аборт, въпреки законността на медицинската интервенция при изнасилване. 

Според съда, искайки аборт, майката няма да защити дъщеря си, а ще я „подложи на убийство“. Съдът не е коментирал рисковете при бременност в такава ранна възраст. 

През февруари тази година властите в Панама назначиха аборт чрез цезарово сечение на 8-годишно дете от коренното население, забременяло също след сексуално насилие. По данни на здравното министерство на Панама през 2020 г. са регистрирани 9724 бременности на момичета на възраст между 10 и 19 години, което е с 696 повече спрямо 2019 г. 

В редица латиноамерикански страни абортите се смятат за престъпление. Чили премахна пълната им забрана през 2017 г., Аржентина ги легализира в края на 2020 г., а Колумбия – през февруари тази година.  Миналия септември върховният съд на Мексико обяви за противоконституционни наказателните санкции при прекъсване на бременност. 

Абортите са забранени при всякакви обстоятелства в Никарагуа, Доминиканската република и Салвадор, където забраната е въведена през 1998 г. и предвижда тежки наказания при аборт или помятане. През 2017 г. 19-годишна изнасилена, която пометна, беше осъдена на 30 години затвор. Същата присъда за същото „престъпление” получи миналия месец 28 годишна гражданка на Салвадор, майка на едно дете. В края на миналата година зад решетките почина жена, осъдена в Салвадор след помятане през 2008 г.

Според доклад на неправителствената латиноамериканска коалиция #NiñasNoMadres, ръководена от Amnesty International и Planned Parenthood Global, в световен мащаб всяка година близо два милиона момичета под 15-годишна възраст раждат, често в резултат на сексуално насилие. Латинска Америка и Карибите са единственият регион, където случаите се увеличават.

Паралелно с това, движенията за легализиране на абортите и защита на децата от сексуални посегателства в Централна и Южна Америка се разрастват. За планирано родителство се борят и жените в Индия, но и в САЩ, Полша и други страни, които обикновено свързваме с граждански свободи и право на личен избор.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: