Седене в продължение на 11 часа увеличава риска от ранна смърт с 57%

Седене в продължение на 11 часа увеличава риска от ранна смърт с 57% Снимка: https://pixabay.com/

Развитието на технологиите освободи хората от нуждата и желанието да се движат.

През деня много от нас седят за дълги периоди от време, независимо дали пред компютъра на работа или пред телевизора у дома. В същото време всеки знае: заседналият начин на живот е опасен за човешкото здраве, чието тяло е създадено от природата за движение.

Ново проучване на Калифорнийския университет в Сан Диего (UCSD) за пореден път потвърди това и дори показа колко опасен може да бъде заседналият начин на живот.

 

Учените бяха подпомогнати в този експеримент от изкуствения интелект, който първо определи първоначално по монитора на активността колко време седят участниците в изследването, а след това свърза това с риска от смърт.

Констатациите не са никак утешителни . Тпоказват, че тези участници, които са седели повече от 11 часа, са имали 57% по-висок риск от смърт от тези, които са седели по-малко от 9,5 часа на ден, пише sciencealert.

Други проучвания показват, че дори и 7 часа на ден може да са твърде много. Затова учените препоръчват при всякакви обстоятелства да ставате на всеки 30 минути и да започнете да се движите. Това не само ще увеличи продължителността на живота ви, но и ще ви помогне да избегнете развитието на заболявания като диабет тип II, сърдечни заболявания и инсулт, които се появяват в резултат на седене за дълги периоди от време.

Например учени от Австралия, след поредица от проучвания, дадоха категорична препоръка да се правят от 9000 до 10 500 стъпки дневно. Точно този брой стъпки намалява риска от преждевременна смърт дори сред тези, които седят много, настояват те.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: