Южна Корея ще задели внушителните $19 милиарда за производството на чипове

Южна Корея ще задели внушителните $19 милиарда  за производството на чипове

В в началото на този месец правителството на Южна Корея планираше да отдели не повече от 7,34 милиарда долара за субсидиране на националната полупроводникова индустрия

Но окончателно приетият бюджет за програмата повиши тази летва до еквивалента на 19 милиарда долара, които ще бъдат разпределени директно за подпомагане на производството на чипове, а останалото ще дойде от данъчни облекчения.

Контролираната от държавата Корейска банка за развитие ще разпредели споменатите средства на получателите на субсидии, пояснява Ройтерс. Около 734 милиона долара от общата сума ще бъдат използвани за подпомагане на производители на оборудване за производство на чипове и компании, които се занимават с разработка, но не притежават собствени производствени мощности.

Обърнете внимание, че най-голямата южнокорейска компания, представлявана от Samsung Electronics, не само разработва чипове и ги произвежда вътрешно, но също така действа като производител по договор за разработчици на трети страни, включително чуждестранни компании.

Южнокорейските власти се стремят да повишат конкурентоспособността на националната полупроводникова индустрия извън сегмента на паметта, което позволи на местните производители да станат световни лидери. 
Ако Samsung Electronics е най-големият производител на всички видове памет, то по-малкият SK hynix през последните години пое водеща роля в производството на HBM чипове, които са търсени като изчислителни ускорители за системи с изкуствен интелект.

Износът на полупроводници представлява 18% от общите приходи от износ на Южна Корея, въз основа на данни от април тази година.

Според местните власти безфабричните разработчици от Южна Корея могат да претендират само за 1% от световния пазар на чипове.

Корейските компании изостават от водещите чуждестранни производители на договорни чипове по отношение на технологиите.

Държавната подкрепа трябва да елиминира поне частично това изоставане.

източник:      Ройтерс

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: