Уорън Бъфет: Не бих платил и $ 25 за всички биткойни на света

Уорън Бъфет: Не бих платил и $ 25 за всички биткойни на света Снимка: coinvn.com/

Според гуруто на инвестирането, криптовалутата е „отрова за плъхове”, която „почти със сигурност ще стигне до лош край”

Вихровите движение в пазара на цифровите пари отново направиха актуална позицията на Уорън Бъфет, който не иска да има нищо общо с криптовалутата, припомня в своя бюлетин сайтът за финансови новини и анализи Benzinga.com. 

Същото виждане споделят и неговите сътрудници, също от клуба на милиардерите. Чарли Мънгър, който почина миналия ноември като дългогодишен заместник-председател на инвестиционния тръст на Бъфет Berkshire Hathaway, наричаше търговията с криптопари „просто деменция”.

На годишното събрание на акционерите на Berkshire Hathaway през 2022 г.Бъфет, чието богатство се оценява на повече от $ 130 милиарда, повтори знаменитата си фраза от 2018 г., че ако му предложат всички биткойни на света за $ 25, няма да ги вземе и обясни защо: „Какво да правя с тях? Ще трябва да ги продам обратно по един или друг начин. Т.е., няма да направя нищо”. 

Така образно Бъфет формулира своята гледна точка, че за разлика от други активи, криптовалутите не гарантират осезаема стойност или доход. „Контрапримерът” му показва какви са инвестиционните му предпочитания: „Ако предложите на моята инвестиционна група 1% от земеделската земя на САЩ за $ 25 милиарда, същия следобед ще ви напиша чек”. 

За Бъфет, който е един от най-богатите хора в света, земеделската земя е такъв материален актив, който допринася пряко за производството на храни – ключов сектор на икономиката. Доказват го инвестициите му в селскостопанска земя, макар магнатът да признавна, че не разбира нищо от земеделие. Но така или иначе, много инвеститори последваха съвета му и добавихя земеделската земя в портфолиото си.

В земеделска земя усилено инвестира и Бил Гейтс, докато Джех Безос влага пари в платформата за недвижими имоти Arrived Homes, кояно приема инвестиции от само $ 100 в еднофамилни имоти, отдавани под наем. 

Докато дебатът за криптовалутата между ентусиасти и скептици продължава, прозренията на опитни инвеститори като Бъфет са ценен контрапункт на лудостта в търговията с цифровите пари. Подчертавайки колко е важно да се инвестира в активи, които носят реални, осезаеми ползи, възгледите на Бъфет са важен пътеводител в навигирането през сложния пейзаж на съвременния финансов пазар, където разликата между спекулативното вълнение и съществената стойност никога не е била по-критично важна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: