Ватикана разкрива древно подземно гробище

Ватикана разкрива древно подземно гробище Снимка: www.museivaticani.va

Сега то е отворено за обществеността

Нов участък от важно историческо място за погребение под Ватикана е отворена за обществеността за първи път.

Некрополът на Виа Триумфалис предлага на посетителите да видят как древните римляни са погребвали мъртвите си. По-рано този месец мрежата от музеи на Ватикана започна да предлага обиколки с екскурзовод, тръгващи от портата Санта Роза на Пиаца Рисорджименто, съобщава Hyperallergic.

Оттам гостите се водят надолу в дълбините, на обиколка, озаглавена „Животът и смъртта в Рим на цезарите“.

Некрополът, или „градът на мъртвите“, както често го наричат, датира от четвърти век след Христа. Той съдържа останки както от „роби“, така и от „освободени хора“, както и от „занаятчии от град Рим“.

Достъпът до техните гробове предоставя страхотна представа за това как са живели древните римляни, обяснява експертът от Ватиканските музеи Леонардо ди Блази пред Euro News. Сред гробовете и олтарите има доказателства за начина на живот, като погребални предмети и изображения, показващи какъв е бил животът някога, както и други образи на културата от онова време.

Новата част от некропола отвори за обществеността в средата на месеца.

„Започваме да научаваме за хора, които не сме познавали, особено за ритуали, които изглеждат по-свързани със семейството, квартала, града или личните традиции, отколкото с официалната религия“, добавя Ди Блази за откритията, намерени с помощта на археологически обект, който измерва площ от близо 1000 квадратни метра.

Част от гробището е открита за първи път през 1956 г. в резултат на разкопки, свързани с Ватикана, но по-голям участък е случайно открит през 2003 г. по време на изграждането на паркинг.

От 2014 г. обществеността можеше да разглежда части от древното гробище, но добавянето на нов вход и организирана обиколка сега е огромна стъпка за по-масов достъп.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: