МВФ: Бедните страни губят цяло десетилетие заради COVID-19

МВФ: Бедните страни губят цяло десетилетие заради COVID-19 Снимка: Pixabay

Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че ударната вълна от пандемията ще доведе до „цяло едно изгубено десетилетие" за най-бедните страни в света, ако те не получат координирана и неотложна помощ от развитите страни донори.

Експертите прогнозират, че кумулативният ръст на БВП на тези страни, който миналата година е бил средно 5%, най-вероятно просто ще спре през 2020 г.

От МВФ заявиха още, че развиващите се страни с ниски доходи са навлезли в пандемията в уязвима позиция и са изправени пред перспективата за нулев напредък в намаляването на бедността. Икономистите от организацията призовават международната общност да приеме план от седем точки, за да позволи на бедните страни да се справят с пандемията. Приоритетите включват: гарантиране на основни медицински консумативи, включително лекарства и ваксини, когато бъдат открити; защита на критичните вериги на доставки, особено на храни и лекарства; премахване на протекционизма и гарантиране, че развиващите се страни могат да финансират критични разходи с безвъзмездни средства и отпуснато финансиране.

 

МВФ подкрепи неотдавнашния призив на президента на Световната банка Дейвид Малпас да бъде приета по-амбициозна програма за облекчаване на дълга, която предполага намаляване на обема на външния дълг на тези държави към международните кредитори.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: