Швейцария е първата европейска държава, която забранява синтетичните пестициди

Швейцария е първата европейска държава, която забранява синтетичните пестициди

В световен мащаб само една държава е забранила използването им


Швейцария може да стане първата европейска държава, която забрани изкуствените пестициди. На 13 юни в страната ще се проведе референдум за проблема. Друга инициатива, която ще бъде гласувана в същия ден, има за цел да подобри качеството на питейната вода и храната в Швейцария, като спре прякото субсидиране на фермерите, които използват изкуствени пестициди и антибиотици при отглеждането на домашни животни. 

Според поддръжниците на идеята в глобален мащаб само в Бутан има пълна забрана за употребата на синтетични пестициди.  

Поддръжниците на забраната изтъкват, че изкуствените продукти, произвеждани от агрохимически гиганти, причиняват сериозни здравословни проблеми и намаляват биологичното разнообразие. От своя страна производителите смятат, че пестицидите и употребата им са строго тествани и употребата им е регулирана, а забраната би намалила земеделските добиви с до 40%.  

Швейцария беше разделена от необичайно ожесточен дебат за инициативите и гласовете, изглежда, са близки, съобщава Reuters. Неотдавнашно проучване на Tamedia показа, че 48% от гласувалите подкрепят инициативата за питейната вода, а 49% подкрепят забраната за пестициди. 

Ако бъдат приети предложенията, на фермерите ще бъде даден гратисен период до 10 години да извършат прехода. Това ще позволи на Швейцария да стане пионер в органичните храни, както и пример за останалия свят, отбелязва швейцарският производител на вино Роланд Ленц. 51-годишният Ленц, чието лозе е заобиколено от противници на инициативата, смята, че продължаващото използване на пестициди е „чиста лудост“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: