Тревога: Болестта на Алцхаймер се предава от човек на човек

Тревога: Болестта на Алцхаймер се предава от човек на човек

Проучване установи, че някои пациенти, на които е даван човешки растежен хормон от трупове, развиват признаци на болестта на Алцхаймер в ранна възраст

Изследователи от Университетския колеж в Лондон съобщиха за първото по рода си ясно доказателство за предаване на болестта на Алцхаймер (БА) от човек на човек.

Те открили, че лечението с човешки хормон на растежа прехвърля токсични протеини на децата и причинява развитието на AD с ранно начало. Резултатите са публикувани в списание  Nature Medicine.

Учените изследвали осем души във Великобритания. Между 1959 и 1985 г. те са били лекувани с човешки растежен хормон (HGH), който е бил извлечен от мозъци на човешки трупове. Известен е още като c-hGH - човешки растежен хормон, получен от трупове. Тази процедура се използва за лечение на дефицит на растежен хормон. И след това беше забранен в много страни през 80-те години. По-късно учените започнаха да използват синтетични версии на хормона на растежа.

Хормонът, получен от трупове, в крайна сметка беше забранен, тъй като пациентите започнаха да умират от болестта на Кройцфелд-Якоб (CJD), така наречената прионна болест, която причинява натрупване на анормални протеини в мозъка. Може би най-известната прионова болест засяга говедата и е известна като „луда крава“ или спонгиформна енцефалопатия по говедата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: