Ответен удар: задържаха френски гражданин в Москва

Ответен удар: задържаха френски гражданин в Москва Снимка: theins.ru

Подозренията срещу него са, че е събирал информация за „руски военни действия”, съобщи Следственият комитет на Руската федеация

В съобщението се казва още, че неназованият французин е действал, имайки намерение да не изпълни установеното от Руската федерация задължение да представи пред упълномощения орган документите, необходими за вписването му в регистъра на чуждестранните агенти”.

Срещу задържания е образувано дело по ч. 3 на чл. 330.1 от Наказателния кодекс на Руската федерация  - укриване на задължения, предвидени от законодателството на Руската федерация за чуждестранни агенти и , „целенасочено събиране на информация в областта на военните и военно-технически дейности на Руската федерация”.

Посочва се, че с тази цел задържаният многократно е посещавал територията на Русия, включително град Москва, където е провеждал срещи с граждани на Руската федерация

Следственият комитет не цитира имената, професията или длъжностите на въпросните руски граждани, но посочва, че ако чужди източници получат така събраната информация, може да я използват срещу сигурността на руската държава. 

Ведомството публикува и видеозапис, представен от силите за сигурност. Клипът показва как полицаи с маски учтиво, но твърдо приканват мъж, седнал в кафене, да ги последва. Лицето на мъжа е замъглено, така че по видеозаписа самоличността му не може да се определи. Ясно се вижда, че представителите на реда не му искат документи, но „обектът” изпълнява поканата незабавно и без въпроси. 

В клипа се вижда, че както при задържането му, така и при качването и слизането от полицейския бус, и последвалото влизане в сградата на Следствения комитет, задържаният е без белезници.

Днес сутринта френската преса съобщи, че парижката полиция е задържала 26-годишен жител на Донбас с руско и украинско гражданство, по обвинение, че е подготвял терористична атака във френската столица.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: