Задържаха 147 души в Турция по подозрение за връзки с Ислямска държава

Задържаха 147 души в Турция по подозрение за връзки с Ислямска държава Снимка: kataeb.org/

По думите на турският вътрешен министър Али Йерликая, операцията е обхванала 30 турски провинции

Той посочи, че заради предпологаеми връзки с Ислямска държава от 1 юни 2023 г. до 25 март 2024 г. в Турция са били задържани повече от 2 000 души, като 692 от тях остават в ареста. Иззети са голямо количество чуждестранна валута, организационни документи и цифрови материали.

Според турския вестник Hurriyet, преди терористичната атака в московската концертна зала Крокус Сити Хол, двама от задържаните извършители са посетили Турция. Тъй като не са получили от Русия предупреждение за евентуалната им принадлежност към Ислямска държава, турските власти са уведомили руските си колеги за пътуването на заподозрените между Москва и Турция веднага, след като са научили за участието им в терористичния акт. 

В тази връзка Анкара очаква Москва да засили обмена на информация и документи и да определи обща рамка за съвместна борба срещу Ислямска държава, пише вестникът.

Президентът Владимир Путин в понеделник вечер за първи път каза, че зад нападението в Крокус Сити Хол стоят "радикални ислямисти", но отново подчерта, възможно участие на Украйна, което Вашингтон се опитва да покрие. По-късно Путин прибави към възможните извършители „силите, които от 2014 г. воюват с нашата страна чрез ръката на Киев”.

Днес секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев също заяви, че Украйна може да стои зад терористичната атака в Крокус Сити Хол. Според ТАСС, Парушев смята намесата на Украйна за „вероятна”, докато други медии твърдят, че той директно е обвинил Украйна. Киев реагира остро на „безумните обвинения”, заявявайки, че целта на Москва е да оправдае нови масирани атаки срещу граждански обекти в Украйна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: