Турция ще поиска от Путин още по-изгодни доставки на природен газ

Турция ще поиска от Путин още по-изгодни доставки на природен газ Снимка: ТАСС

Това ще бъде една от темите на предстоящата среща между руския президент и Реджеп Тайип Ердоган, която се очаква на 12 февруари, съобщи ТАСС, позовавайки се на турски дипломатически източник

Според агенцията, при първото посещение на Владимир Путин в страна от НАТО след началото на агресията в Украйна, Ердоган възнамерява да свърже въпроса за намаляване на цените от "Газпром" с проекта за руски газов хъб в Турция, който буксува, отдалечавайки перспективата руският газов монополист да намери нови пазари, след като загуби европейския. 

Турция миналата година вече договори голяма ценова отстъпка за руския природен газ, когато турската държавна енергийна компания Botas спечели правото да отложи плащания към „Газпром” в размер на $ 4 милиарда.

Но Турция има с какво „да извива ръцете” на Русия: от януари турските банки масово блокират плащания от Руската федерация, като бяха атакувани дори транзакции в лири и рубли. Това парализира потока от турски стоки към руския пазар, чийто обем надхвърля $ 10 милиарда годишно. Същевременно миналата година Турция купи от „Газпром” наполовина по-малко природен газ, отколкото през 2022 г. 

Турция не подкрепи официално санкциите срещу Москва, но с някои свои дейстивя ги подкрепя. Предвид очакваното посещение на Владимир Путин, западните съюзници междувременно напомниха на Анкара, че през март миналата година Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент заради военни престъпления в Украйна.

Като цяло, общият износ на „Газпром” се е сринал повече от три пъти в сравнение с предвоенния период, докато производството му падна с една четвърт - рекорд в историята на руската газова индустрия.

Това доведе до финансови проблеми в „Газпром”, които руските власти „наваскват”, продължавайки да повишават тарифите за вътрешно потребление – с 14% до края на 2023 г., с 11.2% от юли 2024 г. и с още 8,2% през 2025 г. Според комисията по енергетика в Държавната дума, това може да не отърве „Газпром” от проблемите, тъй като „износ няма, а разходите остават”, приходите намаляват, данъчната тежест се увеличава, а газовият гигант трябва и да инвестира в националната програма за газификация. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: