Старт на учебната година в Япония: маски и ежедневни здравни бюлетини от родителите

Старт на учебната година в Япония: маски и ежедневни здравни бюлетини от родителите Снимка: Pixabay

Как ще протича учебният процес в Страната на изгряващото слънце и с какви трудности се сблъскват ученици и родители?

Учебната година в Япония е организирана по доста по-различен начин от този, познат по нашите ширини. Тя започва през април и първият срок от нея приключва около 20 юли, когато учениците излизат във ваканция. Началото на втория срок се отбелязва в края на август и завършва на 25 декември. Следва кратка зимна ваканция до началото на януари, след което стартира последният трети срок, приключващ в края на месец март. Тази година обаче пандемията наложи и в Япония, подобно на много други места по света, сериозни промени и от пролетта децата започнаха да се обучават дистанционно.

Затварянето на училищата поради пандемията се разглеждаше от мнозина в Страната на изгряващото слънце като възможност да се направи фундаментална промяна и да се приведе образователната система на Япония в съответствие със световните стандарти. Изказаха се мнения, че подобна промяна би била основна повратна точка за японското общество като цяло. Но тя поставя и големи предизвикателства пред него, затова правителството е предпазливо и планира да проучи всички страни на проблема изчерпателно, преди да положи усилия да убеди широката общественост в необходимостта от тази колосална реформа.

През май извънредното положение бе отменено поетапно в различните префектури и повечето училища отново отвориха врати при съкращаване на учебния ден и стриктна дезинфекция.

Така или иначе дистанционното обучение, което бе с различна продължителност в отделните префектури, се оказа истински удар за работещите родители. На много от тях се наложи да си вземат неплатен отпуск, което от своя страна се отрази негативно на благосъстоянието на семействата.

През август японските ученици се радваха на кратка лятна ваканция, но вече се върнаха на училище. Заради здравните мерки традицията със събирането на родителите в школата този път не бе спазена. На някои места директорите бяха подготвили видео обръщения, които децата гледаха в класните си стаи.

От този срок японските ученици са задължени да ходят на училище с маски. Дори в най-горещите дни, когато терпературата в някои градове достигаше над 41 градуса по Целзий, на децата бе забранено да махат лентите от бял плат от лицата си. Мерките се разхлабват единствено в часовете по физическо възпитание.

На входа на училищата ежедневно се измерва температурата на децата. Родителите от своя страна попълват всеки ден специални въпросници, в които описват здравословното им състояние. Разстоянието между чиновете е увеличено. Японските майки и татковци временно са освободени от участие в родителски срещи, което за много от тях е повод да въздъхнат с облекчение.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: