Учебната година по света: в Германия отново затварят училища, в Полша „зелена”, „жълта” и „червена” зона

Учебната година по света: в Германия отново затварят училища, в Полша „зелена”, „жълта” и „червена” зона Снимка: Pixabay

В шест региона на Германия, включително в столицата, учебната година започна около средата на август.

Първата федерална провинция, в която това се случи още на 3 август, бе Мекленбург-Предна Померания, която бе слабо засегната от вируса. Всичко започна добре: ръководствата на училищата бяха прекарали част от лятото в усъвършенстване на новата стратегия. Учениците от своя страна бяха мотивирани да спазват хигиенните правила и да носят маски в общите части, а родителите въздъхнаха с облекчение, че след месеци на дистанционно обучение децата им могат да се върнат в училище, а те да работят. Но инфекциите с COVID-19 в класните стаи не закъсняха. Десет от едва отворилите училища бяха почти веднага затворени отново поради избухването на епидемията с нова сила.

В отделните федерални провинции има различия в здравния протокол, въпреки че като цяло се спазват някои общи правила. Класните стаи се проветряват редовно, учениците със симптоми веднага се изолират, а на персонала в училищата се правят редовни безплатни тестове. Носенето на маска е задължително само в някои провинции. Коридорите в училищата са стеснени за „еднопосочно движение“ и всеки клас има своя зона за отдих по време на междучасията. Най-строгите правила се прилагат в провинция Северен Рейн-Вестфалия, където учениците от пети клас нагоре са длъжни да седят с маски в класните стаи дори в летните горещини. Нарушителите могат да стигнат дори до наказания като изключване. За това пък в училищата в Бранденбург режимът за носенето на маски се прилага само в коридорите, по стълбищата и в столовете. Часовете по физическо възпитание се провеждат само на открито в дворовете. На някои места плуването е отменено, а пеенето и свиренето на общи инструменти са изключени от уроците по музика.

Преподавателите и учениците с хронични заболявания могат да подадат документи за дистанционно обучение. Някои образователни институции са започнали да купуват таблети и лаптопи (до 500 евро на устройство), за да са готови, ако всички бъдат изпратени отново да учат от вкъщи. Програмата се финансира от правителството и регионите, но семействата на учениците трябва да дадат 10% от сумата. 

Полша

От 1 септември полските ученици също се върнаха в класните стаи.

Страната е разделена на условни „червени", „жълти" и „зелени" епидемични зони, във всяка от които ще действа определен режим. За „жълтата“ и „червената“ зони важат изисквания, започващи от закупуването на защитни лицеви шлемове за всички ученици до възможно преминаване към дистанционно обучение.

Във варшавските училища паралелките са разделени на потоци, всеки от които започва занятия по различно време. Например първи и осми клас са от 8 ч. сутринта, а в 9:30 вече е ред на следващия поток и не бива да има засичане нито в двора, нито в сградата на училището. Разбира се, тази година бяха отменени и традиционните тържествени поздравителни концерти за първокласниците в актовите зали, където в други години са се събирали всички класове.

На родителите е забранено да влизат в училищата. Изключение бе направено само на 1 септември единствено  за тези родители, чиито деца тръгват в първи клас.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: