Старт на учебната година във Франция: Задължителни маски дори в часовете по пеене

Старт на учебната година във Франция: Задължителни маски дори в часовете по пеене Снимка: Pixabay

От утре, 1 септември, учениците във Франция ще се върнат в класните стаи. Според преподавателите това ще е безпрецедентен първи учебен ден, белязан от затягане на здравния контрол и множество нови правила.

Министърът на образованието Жан-Мишел Бланке оповести, че маските са задължителни за всички възрастни и за учениците над 11 години както в часовете, така и в междучасията. Те ще бъдат задължителни дори в часовете по пеене! Маските ще се свалят само по физическо възпитание с осигуряване на дистанция от 2 метра, „когато това е възможно“. Маски ще бъдат предоставяни от училищата на преподавателите, но учениците ще трябва да си ги осигуряват сами. Предвижда се известна възможност учителите да могат да свалят маските си, за да преподават, при условие че се намират на два метра от учениците (в последния вариант на здравния протокол от вчера вече се касае за един метър). „Наясно сме, че носенето на маска може да бъде ограничение за учителите, особено когато трябва да говорят часове наред", каза по този повод министър Бланке.

Предвижда се в максимална степен да се ограничи разминаването между групи ученици от различни класове в коридорите и в другите зони извън класните стаи, затова часовете и междучасията ще бъдат организирани на блокове по различно време. От учителите по физическо възпитание ще се изисква редовно да дезинфекцират спортната екипировка: топки, ракети и т.н.

Какво мислят преподавателите

Голям процент от тях започват годината с тревога и не се чувстват съвсем мотивирани. Мнозина вече изразиха мнение, че има много неясноти по отношение на организацията. „Притеснявам се, като си представя стреса, на който ще бъдем подложени при тази липса на ясни инструкции", казва Съливан Каристан, професор по френски език в колежа „Жан Жорес“ в департамента Сен Сен Дени, в интервю за France24.com.

Освен това физическият контакт извън класните стаи е неизбежен. „В коридорите учениците се докосват и се блъскат един друг“, коментира учител, на когото му предстои да преподава на доста класове с по около тридесет ученици всеки.

С толкова много ученици в класните стаи спазването на хигиената на ръцете също ще бъде предизвикателство. Съливан Каристан смята, че в неговото училище „няма достатъчно тоалетни", а съществуващите „не са в добро състояние". Каролин Луе, преподавател по география и история в лицея „Пол-Луи Курие” в Тур, се притеснява от „загуба на време“, ако учениците трябва да мият ръцете си в началото и в края на всеки час.

За доста учители твърде проблематично изглежда използването на маски в часовете по чужд език. Маската доста ще затрудни децата да научат произношението, особено онези, които тепърва започват“, коментира Клeманс Гарсия, учителка по испански език в колежа „Les Plaisances” в департамента Ивлин.

Мнението на лекарите

Здравният протокол, предвиден от Министерството на образованието за училищата, „не защитава персонала, учениците и техните семейства", заявиха група медици в събота, призовавайки дори за още по-строги предпазни мерки. „Училището не е готово. Предвид изготвения протокол, нищо не пречи на училищата да се превърнат в огнища на болестта”, предупреждават лекари, сред които специалистът по инфекциозни болести Карин Лакомб, председателят на лекарския профсъюз UFMLS Жером Марти и създателите на колектива Stop-Postillons. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: