Шест страни от ЕС засега не са се присъединили към гаранциите за сигурност за Украйна

Шест страни от ЕС засега не са се присъединили към гаранциите за сигурност за Украйна

По думите на дипломата Андрий Сибига, заместник-ръководител по международните въпроси в канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, става дума за Австрия, Унгария, Малта, Полша, Словакия и Хърватия

Пред РБК - Украйна Сибига отбеляза, че в момента с тези страни се работи активно. Той смята, че всички тези държави „имат политическата воля да станат страна по декларацията“ и рано или късно това ще се случи. „Просто говорим за конкретни неща, в които една или друга държава е силна и е готова да поеме задължения в един от блоковете, записани в документа“, уточни Сибига.

На срещата на върха през юли във Вилнюс страните от НАТО се съгласиха да предоставят гаранции за сигурността на Украйна. Намеренията на страните-членки на Алианса намериха място дори в обществения транспорт във Вилнюс по време на срещата, окичен с надписи "Да въоръжим Украйна" и „Докато чакате този автобус, Украйна очаква F 16”.

Двустранните ангажименти включват дългосрочна подкрепа за защитата на суверенитета и териториалната цялост на страната, икономическото ѝ възстановяване, защитата на гражданите и усилията за интегриране на Украйна в евроатлантическата общност“, се казва в декларацията, приета от страните от G 7, лидерите на Европейския съвет и Европейската комисия.

Всички желаещи да се присъединят към документа бяха поканени да преговарят с Украйна по теми, включващи доставка на „модерна военна техника за сухопътните, военновъздушните и военноморските сили“, развитието на украинската индустриална база, образованието и обучение на военен персонал, обмен на разузнавателна информация, помощ в кибер-отбраната и други инициативи за сигурност.

Освен това на Украйна се предоставя икономическа помощ за възстановяването ѝ, както и техническа и финансова подкрепа за задоволяване на текущите нужди във връзка с продължаващата война и за изпълнение на програмата за реформи.

До днес общо 31 държави са се присъединили към гаранциите за сигурност на Украйна: 10 от тях от деня на приемане на декларацията, останалите - през първия месец. „С всички тези държави започнаха двустранни преговори и дори вече са постигнати проекти на конкретни документи. Още 15 държави изразиха намерението си да започнат консултации с Украйна относно сключването на тези двустранни споразумения“, добави Сибига.

Руският президент Владимир Путин също взе отношение, като заяви, че не е против да се обсъждат гаранции за сигурност на Украйна, стига да не създават заплаха за Русия - например, евентуално членство в НАТО припомня The Moscow Times. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: