Скандал с производствени дефекти и манипулирани тестове срина акциите на Toyota

Скандал с производствени дефекти и манипулирани тестове срина акциите на Toyota Снимка: mensjournal.com

Компанията ще изтегли в САЩ над един милион автомобила от марките Camry, Corolla, Highlander и Lexus, заради опасения за безопасността на въздушните възглавници, съобщават световните медии

Изтеглянето на най-известните марки на Toyota изглежда се превръща в прецедент, след първата подобна акция през ноември, когато компанията обави, че изтегля милиони автомобили RAV4 заради проблем с батерията, който може да причини пожар. 

Този път Camry, Corolla и Highlander и Lexus се изтеглят заради проблеми в сензорите на предната седалка, които „може би са произведени неправилно и могат да причинят късо съединение”.

В официално изявление Toyota обяснява, че дефектът „няма да позволи на системата на въздушната възглавница да определи правилно теглото на пътника и въздушната възглавница може да не се отвори, както е проектирано при определени катастрофи, увеличавайки риска от нараняване“. Компанията съобщава също, че ще се свърже със засегнатите клиенти до средата на февруари.

Скандалът с манипулираните тестове започна от Daihatsu, дъщерно дружество на автомобилния гигант. След първите недоразумения през април, Toyota започна разследване, установявайки дългогодишна практика с подправени резултати на тестовете за безопасност, което доведе до спиране на доставките от Daihatsu. 

Докладът на Toyota, публикуван в сряда, съобщава, че последната проверка "откри нови нередности в 174 артикула в рамките на 25 тестови категории", в допълнение към нарушенията, открити през април и май, в т.ч. дефекти в части на вратите и манипулирани тестове за страничен сблъсък. Компанията изрази своите „искрени извинения“ и обеща да извърши „фундаментална реформа“.

Служител на японското министерство на транспорта заяви днес пред AFP, че ведомството също започва проверка в Daihatsu, за да установи „дали докладът на Toyota е точен и дали има някакви други нарушения“. Проверката вероятно ще продължи поне до началото на следващата година, предшествайки издаването на административни заповеди (като наказания)”. На фона на тези новини, днес цените на акциите на Toyota направиха остър завой надолу.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: