Автомобилни гиганти изтеглят от употреба известни модели

Автомобилни гиганти изтеглят от употреба известни модели Снимка: etags.com

След като в началото на месеца Subaru изтегли от употреба над 57 000 коли в Австралия, днес местните медии излязохо с ново предупреждение

Според Product Safety Australia хиляди популярни автомобили от марките Jeep Grand Cherokee и Toyota C-HR (NGX10 и NGX50) SUV се изтеглят от употреба в Австралия заради потенциално смъртоносни дефекти, се казва в съобщение, публикувано в 7news.com.au.

Причина за изтеглянето на двете марки са два различни дефекта, но и двата могат да доведат до нараняване или смърт, ако не бъдат отстранени. 

Автомобилите  на Toyota се изтеглят заради проблеми с горивната помпа, които могат да причинят теч в двигателното отделение.

„Вътрешните компоненти на горивната помпа могат да се износят и да разрушат зоната на горивната помпа, което може да доведе до изтичане на гориво в двигателното отделение. Ако това се случи, пътниците в автомобила може да усетят миризма на гориво, докато автомобилът е в движение“, се казва в съобщението на компанията.

Течът може да доведе до пожар в двигателното отделение, което може да „увеличи риска от нараняване или смърт за пътниците в превозното средство, другите участници в движението или страничните наблюдатели“.

Моделите с възможния дефект Toyota C-HR (NGX10 и NGX50) са продадени в периода от 2019 до 2021 г. - общо 7671 коли.

Toyota ще се свърже писмено със собствениците и ще поиска да си уговорят среща в местния дилър на Toyota за преглед на автомобила, за да бъде проверена горивната помпа и при необходимост - подменена. Услугата ще бъде безплатна.

Fiat Chrysler Group Australia (FCA) изтегля Jeep Grand Cherokee, тъй като „при някои автомобили датчикът за положението на коляновия вал може да откаже. Това може да доведе до спиране (загуба на мощност) на двигателя, както и до невъзможност за рестартирането му. Внезапната загуба на мощност на двигателя увеличава риска от инцидент и нараняване или смърт за пътниците в превозното средство или други участници в движението”. се казва в съобщението на FCA.

FCA Australia ще уведоми всички засегнати собственици на Jeep Grand Cherokee. Потребителите могат да закарат автомобила си до оторизиран дилър на Chrysler Dodge и Jeep за безплатен преглед и ремонт.

Предупреждението засяга общо 11 632 автомобила Jeep Grand Cherokee (WK), продадени от 2014 до 2015 г. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: