Toyota закрива завода си в Русия и уволнява всички работници

Toyota закрива завода си в Русия и уволнява всички работници Снимка: wikipedia.org

В същото време компанията ще осигури изпълнението на всичките си социални задължения към колектива

ООО "Тойота Мотор" - руското подразделение на автомобилния концерн Toyotа, ще спре напълно производството на автомобили в завода си в Санкт Петербург.         

Компанията ще запази следпродажбеното обслужване на автомобилите Toyota и Lexus, както и поддръжката на дилърската мрежа, съобщава "Интерфакс", позовавайки се на Министерството на промишлеността и търговията.

"Компанията" Тойота Мотор " закрива монтажната площадка в Санкт Петербург. В същото време тя ще осигури изпълнението на всичките си социални задължения към колектива, както и значителни допълнителни компенсационни плащания", отбелязват от ведомството.

Сега Министерството на промишлеността и търговията и правителството на Санкт Петербург ще определят какво да правят със затворения завод и консервираното оборудване. Както пише "Комерсантъ", властите и компанията обмислят възможността за продажба на активи, но автомобилите Toyota вече няма да се произвеждат там.

Компанията се кани "да се раздели нормално" със служителите на завода в Санкт Петербург и офиса в Москва. Според изданието на тях могат да им бъдат изплатени 12 заплати при уволнение.

На фона на руската инвазия в Украйна и нейните икономически последици, през март Toyota спря доставките за Русия и работата на завода в Санкт Петербург. Тогава компанията предположи, че няма да напусне руския пазар. 

Сега обаче Toyota признава, че е невъзможно да се установят редовни доставки на компоненти, така че местното производство все пак ще трябва да бъде закрито.                                                                                                                                

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: