"Мерцедес" изтегля от пазара 1,3 милиона коли заради софтуерна грешка

"Мерцедес" изтегля от пазара 1,3 милиона коли заради софтуерна грешка

Компютърната системата за спешни повиквания изпращала неверни данни за местоположението на авариралия/катастрофиралия автомобил

Гигантът Mercedes-Benz взе решение да изтегли 1,3 милиона свои автомобила заради случаи на неправилна работа на системата за спешни повиквания. За това съобщи агенция Associated Press, която се позовава на Националното управление по безопасност на движението по пътищата на Америка NHTSA.

По данни на агенцията, в компанията производител е започнало разследване, след като получили информация за авария в Европа, при която системата за спешни повиквания направила грешка и изпратила неверни данни за местонахождението на автомобила. По-късно били открити и други подобни инциденти, но в САЩ не са регистрирани такива случаи. 

На това изтегляне подлежат автомобили, произведени от 2016 до 2021 г., включително моделите  CLA, GLA, GLE, GLS, SLC, A, GT, C, E, S, CLS, SL, B, GLB, GLC и G. Съобщава се също така, че фирмата Daimler Vans ще изтегли марките Metris 2016 - 2020 г. и Sprinter 2019 - 2020 година.

От Mercedes-Benz са обещали да информират всички собственици на подобни автомобили и безплатно да обновят програмното осигуряване на съответните коли. Очаква се изтеглянето да започне на 6 април. 

По-рано бе съобщено, че американският производител на електроавтомобили "Тесла" изтегля десетки хиляди коли в Китай заради дефекти в окачването. Изтеглянето се отнася за близо 50 хиляди автомобила от моделите  Model S и Model X, произведени в САЩ в периода от 17 септември 2013 до 15 януари 2018 г. и реализирани в Китай. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: