Как победата в Нидерландия на крайната десница и евроскептиците ще се отрази на ЕС?

Как победата в Нидерландия на крайната десница и евроскептиците ще се отрази на ЕС? Снимка: стопкадър

Партията на свободата, която спечели изборите в Нидерландия, предлагаше провеждането на референдум за излизане от Европейския съюз

Брюксел се надява да запази целостта на ЕС.

Предсрочните избори в Нидерландия в сряда могат да създадат много трудности за Европейския съюз. Те бяха спечелени от крайнодясната Партия на свободата, състояща се предимно от евроскептици. Тя получи 37 депутатски места. Това далеч не е абсолютно мнозинство, но достатъчно, за да позволи на нейния лидер Герт Вилдерс (на снимките) да ръководи евентуално коалиционно правителство. По време на предизборната кампания той предложи референдум за излизането на страната от Европейския съюз. Засега Брюксел не изглежда притеснен от предстоящите промени в Амстердам и Хага.

Представителят на Европейската комисия Ерик Мамер:

Изборите се провеждат на редовни интервали в страните от ЕС. Това само по себе си не поставя под въпрос членството на никоя страна в ЕС. Продължаваме да разчитаме на активното участие на Нидерландия в дейностите на Европейския съюз.

Европейският съюз счита за малко вероятно Нидерландия да го напусне (Nexit) по примера на британския Brexit. Въпреки това, след като поеме юздите, Вилдерс може да заеме по-твърда позиция от други лидери на ЕС по отношение на миграцията, военната помощ за Украйна и общия бюджет.

Ръководителят на мозъчния тръст EUmatrix Дуро Франческу:

Нидерландското правителство не може да обърне курса си към Украйна на 180 градуса. Но все още ще има известни трудности при постигането на консенсус с останалите членки на ЕС. В същото време с идването на Вилдерс на власт, страната ще бъде склонна да прехвърля по-щадящо средства към бюджета на ЕС като част от многогодишен финансов план, който трябва да бъде договорен съвсем скоро.

Дори когато правителството в Нидерландия беше проевропейско, обикновените нидерландци критикуваха външната му фискална политика, настоявайки да не се увеличават плащанията към бюджета на ЕС. Сега, с новото правителство, това може да се усети още повече.

За да получи мнозинство обаче, Партията на свободата на Вилдерс трябва да има поне 76 членове в парламента. Преговорите за коалиция вероятно ще отнемат много време, като се има предвид, че предишното правителство беше съставено 10 месеца след изборите.

Ръководителят на мозъчния тръст EUmatrix Дуро Франческу:

Големият въпрос е дали нидерландците ще успеят да съставят правителство преди или след следващите европейски избори. Мисля, че това ще бъде много важно за Европа. Въпросът е кой ще представлява страната през юни или юли 2024 г., когато ще бъде назначена нова Европейска комисия и на преговорите ще бъдат определени приоритетите на новия политически цикъл в Европа.

Според такива експерти изборите в Нидерландия не означават непременно, че крайната десница и евроскептиците надигат глава в целия Европейски съюз. Във всяка страна от ЕС резултатът от гласуването е силно зависим от настроенията на обществото и политическата ситуация в национален мащаб, коментира Euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: