По руски модел: президентът на Венецуела разпореди анексирането на половината Гвиана

По руски модел: президентът на Венецуела разпореди анексирането на половината Гвиана Снимка: aljazeera.com

Венецуелските власти вече публикуваха нова карта на страната с „анексираните” 61 000 кв. км на гвианския регион Есекибо

Принадлежността на богатата на петрол област е обект на повече от 100-годишен спор между Венецуела и Гвиана. Венецуала се позовава на испанския колониален период (!), твърдейки, че Есекибо е част от нейната територия при обявяването на независимостта ѝ от Испания през 1811 г. Гвиана пък се аргументира с принадлежността на Есекибо към Британска Гвиана, която получи независимостта си от Обединеното кралство през 1966 г.

Арбитражен съд в Париж през 1899 г. признава Есекибо за част от Гвиана. През 2018 г. гвианските власти се обърнаха към Международния съд, който призова Венецуела да се въздържа от действия, които биха могли да влошат териториалния спор. В последните няколко години обаче, Венецуела възобнови претенциите си, след като в териториални води на Гвиана бяха открити находища на петрол и природен газ. Морската граница между двете страни също е спорна.

На 1 декември тази година Международният съд издаде решение, с което нареди на Венецуела да не предприема стъпки, които биха могли да променят ситуацията в спора с Гвиана. Авторитарната венецуелска власт отговори с референдум на 3 декември и твърди, че над 95% от гласувалите са подкрепили анексирането на Есекибо.

Съобразявайки се с „народната воля”, Николас Мадуро потвърди с шест указа анексирането на гвианската територия и обяви, че ще създаде Национална комисия за отбраната на Есекибо. Освен това Мадуро одобри откриването на филиали на държавната нефтена и газова компания PDVSA и металургичната C.V.G. в „новия" венецуелски щат, разпореди проучване на полезните изкопаеми в Есекибо и „щедро” отпусна три месеца на местните петролни компании да се изтеглят.

Планът на режима на Мадуро е потенциално да анексира региона чрез предоставяне на венецуелско гражданство на населението му и да проведе военна операция. На фона на възможната ескалация, съседна Бразилия започна да разполага военни части и техника до границите си с двете страни. 

Президентът на Гвиана Ирфаан Али вече поиска военна помощ от своите съюзници. „Регионът ще бъде принуден да отговори. Точно това правим“, каза той в интервю за Аssociated Press. 

След нахлуването на Русия в Украйна и войната, предизвикана от нападението на Хамас срещу Израел, авторитарната венецуелска власт прави поредния опит да разпали въоръжен конфликт с потенциала да дестабилизира Латинска Америка.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: