Светът е станал по-опасен

Светът е станал по-опасен Снимка: voicesofyouth.org

Ако планирате пътуване през 2024 г., направете справката си кои страни са безопасни и къде ситуацията е рискова

Годишният Глобален индекс на мира (GPI), класира по безопасност 163 независими държави и територии, т.е., 99,7% от населението на света. Класацията е изготвена от Института за икономика и мир със седалище в Сидни, Австралия - независим, непартиен мозъчен тръст с нестопанска цел. 

Проучването изследва 23 качествени и количествени индикатора в три области: ниво на обществена безопасност и сигурност; степен на продължаващ вътрешен и международен конфликт; степен на милитаризация.

Цифрите за 2023 г. разкриват, че средното ниво на глобалния мир се е влошило с 0,42%, като индексът за миролюбие пада за 13-ти път през последните 15 години. Въпреки това Европа е най-спокойният регион в света и е дом на 7 от 10-те най-мирни страни. От 2008 г. в тази класация води Исландия, а близка ситуация показват Дания, Ирландия, Нова Зеландия и Австрия.

В скалата за миролюбива политика Обединеното кралство е отстъпило с едно място, падайки на 37-ма позиция, но е несравнимо по-напред от САЩ, които са на 131-во място в списъка. 

За осма поредна година най-опасна ситуация бележи Афганистан, следван от Йемен, Сирия, Южен Судан и Демократична република Конго. Войната на Русия в Украйна оказва значително влияние върху мирa в световен мащаб, с най-негативно развитие в двете воюващи страни. 

И така, ако правите планове за пътуване, най-опасните страни в света за 2023 г са: Афганистан, Йемен, Сирия, Южен Судан, Демократична република Конго, Русия, Украйна, Сомалия, Судан, Ирак. Най-силно влошаване са отбелязали още Хаити, Мали и Израел.

В същото време най-миролюбивите държави са Исландия, Дания, Ирландия, Нова Зеландия, Австрия, Сингапур, Португалия, Словения, Япония и Швейцария. Все пак би било добре да актуализирате информацията си, тъй като докладът е съставен преди ескалацията на конфликта Израел - Хамас и продължаващата вулканична активност в Исландия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: