Експерти назоваха симптомите на "екранната" мигрена

Експерти назоваха симптомите на "екранната" мигрена Снимка: rosbalt.ru

Тази мигрена възниква при работа със светещите екрани на джаджите

Днес хората са заобиколени от устройства със светещи екрани. Работата на мнозина е свързана с постоянно взиране в монитора на компютъра, в допълнение, почти всички интензивно използват смартфоните си за различни цели. Именно с тези особености на начина на живот лекарите свързват появата на екранната мигрена, пише MedikForum.

Професорът по неврология в Медицинския колеж Алберт Айнщайн в Ню Йорк - Дон Бюз пояснява, че някои хора притежават чувствителна нервна система, която болезнено възприема светлината. Такава чувствителност увеличава склонността към възникване на така наречената екранна мигрена - например след работа на компютър.

Ярките лампи на тавана също са способни да провокират и изострят мигрената. Според експерти в помещенията е по- полезно да има по-приглушена и топла светлина - такава, като от настолните лампи, например.

От своя страна, изследванията на Харвардското медицинско училище в Бостън поясняват, че синята светлина може да увеличи болката при мигрена - именно такава светлина се излъчва  от екраните на компютрите и смартфоните

За да се предпазим от нея, учените съветват да активираме нощният режим на джаджите - това променя цветовата температура на дисплея и изключва сините пиксели, чийто блясък причинява главоболие.

Изброени са и симптомите на мигрената, причинена от екраните: едностранно главоболие; пулсираща болка (особено в предната част на главата); замаяност; световъртеж; гадене.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: