Учени откриха лесен начин как да бъдем по-щастливи

Учени откриха лесен начин как да бъдем по-щастливи Снимка: ferra.ru

Опитайте да откриете прозорците от пердетата, завесите и щорите

Изследователи от университета в Шефилд са установили, че при избора на жилище трябва да се обърне внимание на размера на прозорците, съобщава Daily Mail. Факт е, че максималното количество естествена светлина, която влиза в дома ви, може да повиши вашето ниво на щастие.

Изследователите показват на 750 участници 25 произволно избрани 3D-снимки на дневни, кухни, спални и бани с различен дизайн на естествено осветление. Прозорците на помещенията са с различни размери и са обърнати към различни посоки. Участниците са помолени да оценят колко щастливи или тъжни се чувстват, когато гледат всяка стая.

Резултатите показват, че дизайнът на естественото осветление оказва значително влияние върху емоционалното благополучие и усещането за щастие. Прозорците, заемащи повече от 40% от стената, дават на хората най-голямо усещане за щастие.

Въпреки че изследователите не са разгледали причината за получените резултати, предишни изследвания показват, че въздействието на светлината може да повиши нивата на серотонина - "хормона на щастието".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: