На 21 ноември 1783 г. е извършен първият в историята полет на човек с балон

На 21 ноември 1783 г. е извършен първият в историята полет на човек с балон

Пионери на аеронавтиката са братята Монголфие, които са били обсебени от идеята да създадат апарат с цел да се вдигне човек във въздуха

Първият полет на такова устройство без човек - балон, пълен с горещ дим - се реализира на 5 юни 1783 г.

Новият балон, който създават е по-голям: височина 22,7 метра, диаметър 15 метра. В долната му част е имало пръстеновидна галерия, предназначена за двама души. Но кралят на Франция Луи XVI забранява на авторите на проекта да участват лично в полета.

Тогава химикът Жан Франсоа Пилатр дьо Розие и неговият приятел маркиз Франсоа д'Арланд се отправят на първия свободен полет в историята с балон с горещ въздух, построен от братя Монголфие.

Балонът, пълен с горещ въздух, се издига от градината на Chateau de la Muette в западните предградия на Париж на 21 ноември 1783 г. Балонистите достигат височина от 915 метра и изминават разстояние от 9 км за 25 минути, след което се приземяват безопасно на открито място близо до пътя за Фонтенбло.

Самият полет е  забележително събитие, но освен това той сякаш обобщава най-голямото постижение на химията: отхвърлянето на флогистоновата теория за структурата на материята, която рухна, когато се оказа, че различните газове имат различно тегло.

Тясно свързани с първите полети на пилотирани и безпилотни балони са имената на четирима изключителни химици - Джоузеф Блек, Хенри Кавендиш, Джоузеф Пристли и Антоан Лавоазие, чиято работа отвори пътя към ясното разбиране на химическата природа на материята.

През следващите години в Европа бяха направени много полети с балон с горещ въздух.

Ето как човечеството се научи да лети...

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: