Български граничен полицай загина при стрелба на турската граница

Български граничен полицай загина при стрелба на турската граница Снимка: БНТ

Такава шокираща трагедия на границата досега не се беше случвала, заяви пред БНР Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Той каза още, че по границата трябва да работят специално подготвени професионалисти, а не командировани служители. Попов настоя и за адекватно техническо оборудване и решително увеличаване на граничния полицейски контингент в застрашените гранични райони, за да не се стига до ситуация, в която няколко гранични полицаи се изправят пред групи от „20, 30, 40 мигранти”.

Според информацията на БНР, снощи около 20:35 в района на с. Голям Дервент, Елховско, от турска страна е открита стрелба срещу граничен наряд, проверявал срез в граничната ограда. При стрелбата е загинал 30-годишен граничен полицай. Пред БТА кметският наместник на с. Голям Дервент каза, че там редовно преминават групи нелегални мигранти, най-вече сирийци и афганистанци, но не и по времето на стрелбата.

Село Голям Дервент е почти на граничната бразда. Загиналият полицай е бил част от съвместен наряд на „Гранична полиция”  с участието на военнослужещ, който е успял да се изтегли от мястото на стрелбата и не е пострадал. Изглежда, че загиналият граничар е бил без бронежилетка.

По случая работят дежурен разследващ полицай, дежурен експерт, оперативен работник, дежурен следовател и дежурен прокурор. От МВР вече са провели срещи с турската гранична полиция. Очаква се и информация по случая от Министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, който вече зяави, че случилото се е неприемлива агресия, към която българските гранични  служби досега не са прибягвали, но ще преразгледат поведението си занапред и ще реагират с адекватна сила.

През последните месеци границата ни с Турция ежедневно е обект на незаконни мигрантски групи, превеждани от трафиканти, признаха от ръководството на МВР. Европейските структури също прогнозират нова силна мигрантска вълна към ЕС и призовават страните членки да вземат всички необходими мерки, за да предотвратят нова мигрантска криза.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: