Google е шпионирала потребителите на Chrome в режим „инкогнито“

Google е шпионирала потребителите на Chrome в режим „инкогнито“ Снимка: https://unsplash.com/

Но вече няма да е така

Като част от уреждането на колективен иск, заведен през 2020 г. относно наблюдението в режим „инкогнито“ на браузъра Chrome, Google ще премахне набор от неподходящо събрани данни, без да компенсира потребителите – последните се насърчават да подадат свои искове.

 Google беше обвинена, че крие информация от потребителите на браузъра за това как и какви данни се събират в режим „инкогнито“ в Chrome.

Споразумението, подадено в понеделник във федералния съд в Сан Франциско, гласи, че Google ще изтрие набор от данни, които ищците твърдят, че са събрани неправилно. Компанията също така ще актуализира информацията за събирането на данни в режим "инкогнито" и ще предостави на потребителите възможност да деактивират бисквитките на трети страни в него. Петдесет съдебни дела вече са заведени в щатския съд на Калифорния, търсещи щети от отделни потребители.


По време на процеса се появи вътрешна документация, в която ръководството на Google обсъжда проблеми с поверителността в режим „инкогнито“. През 2019 г. маркетинговият директор Лорейн Тухил предупреди главния изпълнителен директор на Google Сундар Пичай да не нарича режима „инкогнито“ частен, защото това „само ще създаде повече недоразумения“.

„Трудно е да се популяризира режимът „инкогнито“, защото той не е наистина личен, така че трябва да използвате неясен език, който потенциално само причинява повече вреда“, пише Тухил в отделно писмо.

Съгласно условията на споразумението Google ще промени описанието на режима „инкогнито“, за да помогне на потребителите да разберат по-добре какви данни се събират.

 Google също така обеща, че ще премахне целия софтуер за проследяване на потребители от Chrome до края на годината.

Източник: Wall Street Journal
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: