Вече без пароли: Google въвежда ключ за достъп, за да влезете в акаунта си

Вече без пароли: Google въвежда ключ за достъп, за да влезете в акаунта си

Google обяви нов начин за влизане в акаунти - ключ за достъп

Отсега нататък потребителите ще могат да се откажат от своите пароли и кодове за потвърждение в две стъпки и да създадат криптографски ключ.

Според публикация в блога на Google, ключовете ще работят във всички основни платформи и браузъри, позволявайки ви да влизате с вашия пръстов отпечатък, разпознаване на лице или ПИН код на устройството.

Това ще увеличи сигурността, тъй като достъпът до ключа ще бъде само на устройството на потребителя. В същото време ще можете да влизате в акаунтите си от чужд телефон или компютър - има опция "използване на ключ за достъп от друго устройство", която създава еднократен ключ.

Ако добавите ключ за достъп до акаунт в Google, платформата ще го поиска, когато влезете или когато открие потенциално подозрителна дейност.

Ключовете предпазват от фишинг и всякакви грешки, на които са податливи паролите, като повторно използване или разкриване при нарушение на данните. Това е по-силна защита от повечето методи за 2SV проверка в две стъпки, които се предлагат днес, поради което позволяваме да пропуснете не само паролата, но и 2SV, когато използвате ключ за достъп“, обяснява Google.

Обикновените пароли ще останат в системата и могат да работят със или без ключ за достъп.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: