Големите копачи разпродадоха своите биткойни. Какво означава това за пазара?

Големите копачи разпродадоха своите биткойни. Какво означава това за пазара? Снимка: https://pixabay.com/

Най-големите "минни" компании разпродадоха добитите биткойни през октомври

След като цената на биткойна достигна нови върхове през октомври, най-големите публични компании за копаене съобщиха за ликвидиране на резервите на криптовалута. Разказваме кой е продал монети и колко

Повече от дузина от най-големите публично търгувани компании за копаене продадоха всичките си добити биткойни през октомври, докато бившата криптовалута отбеляза едно от най-големите си повишения, откакто крипто пазарът се срина в края на миналата година.

Копаещите компании, чиито акции се търгуват на американските борси, изпращат месечни финансови отчети до Комисията за ценни книжа и борси (SEC), които, наред с други неща, посочват броя на продадените и произведени биткойни. 12-те компании, които разкриха информация за октомври, включват Argo, Bitfarms, Bit Digital, Bitdeer Cipher, CleanSpark, Core Scientific, Digihost, DMG, Hut 8, Iris Energy, Marathon и Terawulf.

Други големи компании като Riot, HIVE, Northern Data и Mawson все още не са отчели своите биткойн продажби.

Позовавайки се на данни от такива доклади през октомври, авторите на индустриалното издание TheMinerMag изчислиха, че всички 12 компании колективно са ликвидирали 5492 BTC с обща прогнозна стойност от около $164 милиона, възползвайки се от покачването на ценатта. Продажбите представляват 100% от общото производство на биткойни миналия месец. За сравнение: през лятото съотношението ликвидация към производство сред публичните минни компании спадна до 70%.
 

                                                  Кумулативни месечни биткойн продажби от 17 публични копачи. Източник: TheMinerMag
 

Добивът на биткойни е енергоемък процес, при който миньорите използват специализирани устройства, за да потвърждават транзакции в блокчейна на биткойн и да получават награди под формата на нови монети. В момента за всеки блок от транзакции, добавен към блокчейна, миньорите получават 6,25 BTC, което се равнява на приблизително 220 хиляди долара по обменния курс към 8 ноември. Тази награда ги мотивира да поддържат мрежата работеща.

Наградата се намалява наполовина на всеки 210 хиляди блока в резултат на така наречения халвинг, което се случва приблизително на всеки четири години. Копачите също получават такси за обработка на транзакции, допълнителен източник на доход, който става все по-важен с намаляването на блоковата награда.

Какво представлява халвинг на биткойн и как ще се отрази на цената на първата криптовалута?

Няколко компании, включително водещите играчи на пазара Marathon Digital и Core Scientific, имаха съотношение продажба към добито от около 105%, което означава, че са продали допълнителни количества от инвентара си в допълнение към биткойните, които копаят. Компаниите Hut 8 и Bit Digital, според последните данни, са ликвидирали биткойн резерви през октомври, които значително надвишават обема на монетите, които са добили. И двете компании продадоха съответно 365 и 422 BTC, което за всяка възлизаше на повече от 300% от техния месечен обем копани монети.

Тези цифри са значително по-високи в сравнение с предходните три месеца, когато съотношението на продадените към добитите монети беше 64, 77 и 77% съответно през юли, август и септември. През юни миналата година, на фона на срива на пазара на криптовалути и рязкото поскъпване на електроенергията, тази цифра достигна максимум от 390%.

Продажби и цени

Копачите обикновено увеличават своите биткойн продажби, за да увеличат тиражите или да хванат по-добри цени по време на бичи пазари. Биткойнът нарасна с 28% миналия месец, за да надхвърли $35 000, с което възвръщаемостта му през изминалата година достигна над 100%. Акциите на миньори като Marathon и Riot също се удвоиха тази година.

Matrixport: акциите на "миньорите" могат да бъдат най-добрата инвестиция за 2024 г.

Наред с други фактори, продажбата на монети позволява на миньорите да набират капитал, за да компенсират ефектите от халвинга, актуализация, първоначално вградена в биткойн кода, която ще доведе до 50% намаление на наградите за копаене през пролетта на 2024 г. Халвингът променя формулата, по която се издават нови биткойни, и има за цел да поддържа ограничението за предлагане на монети на 21 милиона.

Първият халвинг се случи през ноември 2012 г., след това през юли 2016 г. и последно през май 2020 г. Първоначално миньорите получаваха награда от 50 BTC за блок транзакции, добавен към блокчейна, но всеки път тази сума намаляваше наполовина. Окончателното намаление на наградите се очаква през 2140 г., когато ще бъдат добити последните биткойни. След това миньорите ще печелят изключително от такси за транзакции.

Актуализациите на биткойна са планирани да минимизират въздействието върху самата мрежа, но обикновено са свързани със значителни колебания в цените на криптовалутите. Исторически погледнато, няколко месеца след халвинга цената на биткойн рязко се повиши. В очакване на халвинга пазарните настроения са склонни да станат бичи, което влияе върху поведението на търговците.

                                                                    Динамика на цената на биткойна по време на минали халвинги. Източник: ChartsBTC
 

През 2012 г. първият халвинг имаше минимално въздействие върху цената на биткойн. Но още преди втория халвинг през 2016 г. стойността на основната криптовалута се увеличи значително. По същия начин, през годината, водеща до халвинга през 2020 г., биткойнът се удвои в цената.

Биткойнът в момента се търгува около $35 000 и поведението му преди следващия халвинг може да се различава от ранните тенденции поради други макро фактори, включително одобрението на биткойн борсово търгувани фондове (ETF) от големи управляващи компании в Съединените щати.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: