Франция реши да рестартира ядрената си енергетика

Франция реши да рестартира  ядрената си енергетика Снимка: https://pixabay.com/

Депутатите от френското Национално събрание гласуваха законопроект за рестартиране на ядрената енергетика, което ще позволи на страната да строи нови реактори в ускорен режим

Гласуването на документа беше излъчвано на сайта на парламента.

Срещу законопроекта се противопоставиха само депутати от лявата партия "Неподчинена Франция" и Зелените. Останалите депутати, включително представители на управляващия блок "Възраждане", както и десните републиканци и Националната асоциация, подкрепиха документа.

Законът ще опрости процедурата за получаване на разрешителни за изграждането на шест нови ядрени реактора. Той също така на практика ще отмени целта за намаляване на дела на ядрената енергия във Франция до 50% до 2035 г., която беше поставена по време на президентството на Франсоа Оланд през 2012-2017 г.

Законът вдига и наказанието лишаване от свобода за проникване в атомна централа от една на две години. Освен това глобите за същото престъпление ще се увеличат от 15 000 евро на 30 000 евро.

Франция има един от най-големите ядрени паркове в света с 54 реактора. По-рано френският президент Еманюел Макрон обяви изграждането на шест реактора, което ще започне през 2028 г.

През април страните от Г-7 се споразумяха да изместят Русия от световния ядрен пазар.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: