Учени тестваха създаване на пътища на Луната чрез лазери

Учени тестваха създаване на пътища на Луната чрез лазери

Технологии на бъдещето

В рамките на подготовката за бъдещото освояване на Луната, инженери изследваха възможността за създаване на пътни настилки на нейната повърхност с помощта на лазер.

За това съобщава Хайтек.

Основният проблем се състои във финия и абразивен лунен прах, който може да попречи на нормалната работа на транспортните средства. За решаването на този проблем се предлага да се използва методът на лазерно синтероване (процес на термична обработка, използван за превръщане на прахообразни материали в твърда маса, без да се достига до точката на пълно топене – бел. ред).

Консорциумът POWER, който включва представители на Европейската космическа агенция, германски и австрийски учени, проведе лабораторни експерименти за топене на симулиран лунен прах с помощта на мощен 12-киловатен лазер.

Полученият резултат представлява стъклена твърда повърхност, която може да се използва в качеството на пътни плочки на повърхността на Луната.

Използването на такъв лазер на спътника на Земята обаче все още не е възможно. Вместо това лазерът в експериментите служи като източник на светлина, имитирайки слънчевата светлина на Луната.

Според инженерите подобен метод може да бъде адаптиран към реалните условия на Луната, което ще позволи създаването на пътни настилки и площадки за кацане на космически мисии.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: