Дигиталната бяла дъска Jamboard остава в историята от догодина

Дигиталната бяла дъска Jamboard остава в историята от догодина Снимка: pikist.com

Как предстоящите промени ще се отразят на образователните организации, учителите и учениците, какви алтернативни платформи могат да бъдат използвани и как най-лесно да бъде организиран преходът към тях?

Приложението за дигитална бяла дъска Jamboard на Google ще спре да се поддържа в края на следващата година. Това съобщиха от Центъра за творческо обучение (ЦТО), който е партньор на Google в областта на образованието у нас. От организацията разясняват как предстоящите промени ще се отразят на образователните организации, учителите и учениците, какви алтернативни платформи могат да бъдат използвани и как най-лесно да бъде организиран преходът към тях.

Важно е училищата да започнат процеса на миграция възможно най-скоро, за да имат достатъчно време да се адаптират към новите платформи и да обучат всички участници в образователния процес как да ги използват. Нужно е време да експериментират, за да изберат най-подходящата алтернатива за своите образователни цели” - споделя Станислав Христов, мениджър Бизнес развитие в ЦТО.

Той обръща внимание, че учителите, съхраняващи образователните си материали и съдържание в Jamboard, ще е нужно да ги експортират и реорганизират. Учителите и учениците, които са използвали Jamboard на различни устройства, ще е добре да се уверят, че избраните от тях алтернативи са еднакво съвместими и достъпни на различни платформи, включително смартфони и таблети, посочват още от Център за творческо обучение.

Ето и платформите, които могат да се използват вместо Jamboard:

Google Drawings е универсален редактор на векторни графики, който предлага лесна интеграция с други приложения на Google. Инструментът позволява на потребителите да създават диаграми и визуално съдържание за образователни цели и за съвместна работа.

Софтуерът за презентации Google Slides може да се използва по творчески начин за съвместни дейности. Слайдовете могат да служат като индивидуални платна за идеи, а функциите за съвместна работа в реално време го правят подходяща алтернатива за интерактивни сесии.

FigJam е дигитална бяла дъска и пространство за съвместна работа, предлагана от Figma. Тази платформа се интегрира безпроблемно с инструментите за проектиране и създаване на прототипи на дизайнерската програма.

Lucidspark е платформа за виртуална бяла дъска, предназначена за визуално сътрудничество. Тя предлага набор от шаблони и инструменти за планиране и решаване на проблеми

Miro е популярна онлайн бяла дъска за сътрудничество, която предоставя богат набор от инструменти за създаване на диаграми, дизайнерско мислене и управление на проекти.

Pear Deck е интерактивна платформа за презентации, специално разработена за преподаватели. Тя позволява на учителите да създават интересни, ангажиращи и интерактивни уроци.

Кои са основните стъпки за безпроблемно мигриране

Всички тези платформи предлагат безплатни версии, както и разширени функции при използване на платените им планове. Мигрирането към тях може да премине гладко и безпроблемно чрез следване на следните основни стъпки:

  • Изтеглете файловете си от Google Jamboard като запазите всички съществуващи табла от Jamboard на сигурно място.
  • Изберете алтернативна платформа, която най-добре отговаря на вашите нужди. Възможните опции включват споменатите по-горе Google Drawings, Google Slides, FigJam, Lucidspark, Miro и Pear Deck.
  • Създайте нови табла в алтернативната платформа. Това е добър момент да организирате вашите табла по нов начин.
  • Качване или импортиране на съществуващи табла - В зависимост от избраната платформа, може да има опция за импортиране на файловете, които сте изтеглили от Jamboard.
  • Поканете сътрудници като се уверите, че всички участници в проекта имат достъп до новата платформа и знаят как да я използват.
  • Архивиране на Google Jamboard - след като сте преместили всичко на новата платформа, можете да архивирате вашите стари табла в Jamboard.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: