Израел ще атакува Газа по суша след политически и хуманитарни решения

Израел ще атакува Газа по суша след политически и хуманитарни решения Снимка: pbs.org

Висши израелски военни споделят, че операцията ще бъде безпрецедентна

Позовавайки се на осем източника, Reuters пише, че стратегията на Израел за близко бъдеще е да унищожи инфраструктурата на ивицата Газа, включително лабиринта от подземни тунели на Хамас, като изтласка предварително местните жители до границата с Египет. Израелското военно командване многократно предупреди, че ще започне сухопътна опреация и израелски военен експерт каза пред The Insider, че армията е подготвена, но изчаква решаването на политически и хуманитарни въпроси.

Дългата и мащабна наземна операция изисква подготовка и ясни оперативни планове предвид конкретните задачи, предимно в северната част на ивицата Газа, уточнява експертът. Операцията ще се проведе в три етапа – залавяне, почистване и „стабилизиращо събитие”, така че ще продължи няколко месеца. 

Дългата кампания изисква много боеприпаси, за което израелската армия разчита на САЩ. Паралелно се извършват и предбойни учения предвид мобилизирането на резерва и подготовката на големи маневрени операции с необходимата допълнителна координация и логистика. 

Усилено се работи по политическите решения и съгласуването на действията, включително със САЩ, по-специално относно хуманитарния аспект на сухопътната военна операция и тежкият фактор със заложниците. По думите на Джо Байдън, цел номер едно за САЩ е прибирането на пленените американски граждани у дома, но "не можем и няма да позволим на терористи като Хамас и тирани като Путин да победят". Германия и други държави също искат да спасят заложниците си. 

Всички тези обстоятелства са пряко свързани с провеждането на наземните военни действия. В чисто военен план подготовката вече е приключила, така че началото на сухопътните действия са в ръцете на правителството, което провежда консултации и подготвя решенията си. 

На този фон Израел очаква и още провокативни действия от страна на Хамас, като удара срещу християнската болница в Газа, приписан бързо на Израел, преди сателитни и комуникационни източници да докажат, че ракетите срещу лечебното заведение са изстреляни от територията на Газа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: