Китай направи пробив в създаването на бойни лазери

Китай направи пробив в създаването на бойни лазери Снимка: pixabay.com

Учени от Китай направиха пробив в разработването на лазерни оръжия - иновативната разработка ще позволи изстрелването на лазерни лъчи без прекъсване за охлаждане, което ще ги направи много по-подходящи за използване в реални боеве.

За това написа в личиния си Telegram канал политологът-американист Малек Дудаков, позовавайки се на американски и китайски медии.

Както съобщава South China Morning Post, Китайската народна република (КНР) планира да използва лазерно оръжие за неутрализиране на ракети, дронове и изтребители – фактически то ще замени сегашните системи за противовъздушна отбрана. С подобни разработки по-рано можеха да се похвалят САЩ, но много от тях бяха прекратени поради трудности с охлаждането, размера и тежестта на лазерите.

Според Дудаков иновативните разработки на китайскиге учени могат да решат част от споменатите проблеми. През юни тази година контраадмирал от ВМС на Китай представи прототип на самолетоносач от ново поколение, оборудван с електромагнитно оръжие и лазерни установки. "Супер кораб" от такъв клас на теория е в състояние да замени цяла флотилия кораби.

Технологичният прогрес на китайската армия и флот сериозно плаши върхушката на САЩ: поради нарастващото изоставане от Китай във военната и разузнавателната сфера, Белият дом обяви режим на "извънредна ситуация". По брой на военните кораби азиатската страна вече изпреварва САЩ, а в самия Китай наскоро успешно симулираха хиперзвукова атака срещу американски самолетоносачи. 

Президентът Байдън от своя страна забрани на най-големите американски компании да инвестират средства в китайски компании в областта на микроелектрониката, изкуствения интелект и квантовите изчисления.

"В Белия дом се опитват да забавят развитието на Китай така, че той да изостава с едно или две поколения от САЩ. Въпреки това, още сега Небесната империя води в 37 от 44 ключови технологични области, два пъти изпреварва САЩ по регистрирани патенти и за първи път надминава Америка по най-цитираните научни публикации. А сегашните военни разработки – с хиперзвук и лазери показват, че и в надпреварата във въоръжаването на САЩ им става все по-трудно да се справят с Китай", обобщава Дудаков.

Китай разполага с лазерно оръжие, което може да заслепява американските спътници, пише PopularMechanics. Американското издание се позовава на публикация в ArmyTechnology, в която се говори за необичайна активност в една от военните бази в провинция Синцзян в западната част на КНР.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: