Излекуваха пациентка с рак на червата след шестмесечен курс с ново лекарство

Излекуваха пациентка с рак на червата след шестмесечен курс с ново лекарство Снимка: digpu.com

Изследванията на Кари Дауни, 42-годишна самотна майка на 17-годишен син, не показват наличие на ракови клетки след половин година прием на достарлимаб, медикамент в изпитателен период

Лекарството е насочено към специфичен вариант на колоректален рак с генетични аномалии. Лечението на Кари Дауни е проведено от д-р Крейг Барингтън в онкологичния център в Югозападен Уелс, съобщи Euromews.

„Той беше проверил резултатите от моите биопсии и знаеше, че имам тази рядка мутация. Каза ми, че има лекарство в изпитание и че може да получи финансиране за лечението, защото отговарям на критериите”, споделя пациентката. Лекувана е с интравенозни вливания на достарлимаб три пъти седмично в продължение на 6 месеца, като всяко вливане отнема 30 минути.

По време на лечението туморът се е свивал до пълно изчезване в края на шестмесечния период. „Сега сме първата нация в света, заедно с Италия, които използваме достарлимаб като рутинна опция за лечение“, каза в изявлението си д-р Барингтън, но подчерта, че лекарството е „допълнителен инструмент”, подходящ при 100% покрити критерии.

Достарлимаб се предлага на пазара от GlaxoSmithKline (GSK) под името Jemperli и е одобрен в Европейския съюз от 2021 г. за лечение на напреднал рак на ендометриума при същата генна аномалия.

Малко клинично изпитание с 18 пациенти в САЩ, публикувано в New England Journal of Medicine през 2022 г. установи пълна клинична реакция на достарлимаб при всички пациенти. Изпитанията продължават, но Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) гласува, че данните ще бъдат „достатъчни, за да характеризират ползите и рисковете“ от използването на лекарството.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: