Русия повиши експортните цени на електроенергията, заплаши Китай да дръпне шалтера

Русия повиши експортните цени на електроенергията, заплаши Китай да дръпне шалтера Снимка: spogmairadio.com

Ако не приемат новите цени, Москва може да спре износа на ток и за Монголия и Азербайджан

„Чакаме отговор от нашите контрагенти. Ако до утре не получим потвърждение, планираме да започнем ограничения или напълно да спрем обемите“, цитира „Коммерсантъ” висш служител в руския енергиен износител „Интер РАО”. Увеличението ще действа от 1 октомври и ще бъде в размер на 7%. Новата цена може да засегне още Грузия и Турция, но поне за октомври „Интер РАО” не планира износ в двете страни. 

След като Европейският съюз спря вноса на електроенергия от Русия, Китай стана най-големият клиент на „Интер РАО”. През 2022 г. компанията достави на китайския пазар рекордните 4,7 милиона MWh. Тази година доставките са намалели с около 21%, заради вътрешен недостиг в Далечни изток на Русия.

Ако износът за Китай спре, цената на електроенергията за руските потребители ще се увеличи значително, предупредиха от „Интер РАО”. През май 2022 г. холдингът спря износа на електричество за Финландия, заради затруднения в разплащането.

Повишаването на експортните цени на електроенергията е резултат на въведените от руското правителство нови износни мита на редица продукти, които засега ще действат от 1 октомври 2023 г. до 31 декември 2024 г. Митата варират от 4% до 7%, и 10% при износа на торове, при валутен курс от 80 – 95 рубли за долар. (Днешен курс $1 = 97.10 рубли). Мярката не засяга износа на петрол, газ и пшеница.

Руското правителство подчертава, че митата се въвеждат, за да се поддържа рационално съотношение между износа на стоки и вътрешното потребление. Според плана на Москва, въведеното обмитяване трябва да защити вътрешния пазар от повишаване на цените.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: