Албания изгражда стратегическа база на НАТО

Албания изгражда стратегическа база на НАТО Снимка: Стоп кадър Еuronews

Тя е на път да стане първият такъв център на НАТО на Балканите

Бившата съветска авиобаза Кучова (в миналото Сталин) в Южна Албания е напът да стане първият тактически център на НАТО на Балканите. Работата по модернизацията й започlа през януари на фона на нарастващото напрежение по руско-украинската граница и преговорите на Алианса с Москва, съобщава Еuronews.

Ветеранът от Военновъздушните сили на Албания Виктор Вангели разказва за важната роля, която е изпълнявало това летище в конфронтацията между СССР и НАТО:

"Честотата на полетите в онези времена на Студената война беше много висока. Полетите бяха ежедневни, самолети буквално излитаха всеки ден. До 1962 г. базата отговаряше за покриването на цялото въздушно пространство на страната, ето защо работата й беше толкова интензивна."

НАТО и Албания са отделили по 50 млн. евро за проекта. Предполага се, че новата база на Алианса ще бъде въведена в експлоатация до края на следващата година. Планира се тя да бъде използвана за логистична подкрепа на силите на НАТО и въздушното подразделение на полицията, както и за провеждането на учения. Вангели припомня, че албанското правителство има и по-далечни планове за тази база:

"Разбира се, нашите синове, новите поколения ще летят със самолети F-16, това е сигурно. Това е само началото, което ще им даде необходимия опит в летенето и управлението на базата в съответствие със стандартите на НАТО, а след това със сигурност ще се появят  наши собствени военновъздушни сили с наши собствени самолети."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: