Шест самолета F-16 пристигнаха в България за предстоящо учение

Шест самолета F-16 пристигнаха в България за предстоящо учение Снимка: pikist.com

Целта на тренировката „Тракийска пепелянка - 2020“ е усъвършенстване способностите на ВВС за работа в коалиционен формат.

Шест американски самолета F-16 от състава на 31-во изтребително крило на американските Военновъздушни сили в Европа пристигнаха вчера в България за започващото в понеделник военно учение „Тракийска пепелянка - 2020“.

 

Самолетите идват от италианската база „Авиано“ в авиобаза „Граф Игнатиево“, съобщават от Министерството на отбраната.

 

Международната летателна тренировка „Тракийска пепелянка - 2020“ се провежда от 14 до 25 септември в нашата страна. В съвместните полети са включени 11 типа авиационна техника от военновъздушните сили на Гърция, Канада, Румъния и САЩ. В учението участват и три типа зенитно-ракетни комплекси от състава на Българската армия.

 

Участниците изпълняват широк спектър съвместни задачи в българското въздушно пространство и оперират от 7 военни летища на териториите на България, Гърция и Румъния.

 

Целта на учението е да бъдат усъвършенствани способностите на ВВС за работа в коалиционен формат и за гарантиране на стабилността и сигурността в един стратегически за Алианса регион на Югоизточна Европа.

 

Самолетите ще останат в България до края на октомври и ще участват в охраната на въздушното ни пространство.

 

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов обясни, че така ще се освободи ресурс българските пилоти да имат достатъчно време за тренировки на самолетите МиГ-29.

 

Подобен съвместен „еър полисинг" имаше през 2016 г. с американски изтребители, а през 2017 г. - с италиански самолети Eurofighter.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: