Индийските градове се "пукат по шевовете"

Индийските градове се "пукат по шевовете"

Претъпкани влакове и автобуси, задушни обществени места и непрекъснато растяща гора от небостъргачи

Ето как изглежда животът в индийските градове сега. Населението на света вече е осем милиарда, а Индия се готви да вземе титлата на най-населената страна в света от Китай.

Индийските градове вече буквално се пукат по шевовете поради огромния брой мигранти, които идват от селските райони в търсене на работа. Мнозина се стичат към Ню Делхи и финансовия център Мумбай. Десетки хиляди хора там се скупчват в бедни квартали с тъмни тесни улички.
   
Страната има сериозни проблеми и със заетостта. В повечето сектори има хиляди кандидати, които кандидатстват за едно свободно място. Равнището на безработицата достигна почти осем процента тази година. Това е над средното за света ниво от 5,5%.

Във Фонда за населението на ООН смятат, че в селските райони на Индия е необходимо да се развие инфраструктура и да се създадат работни места. Тогава младите хора няма да са толкова нетърпеливи да отиват в градовете в търсене на работа и по-добър живот.

ООН очаква Индия да надмине Китай по население през следващата година. В момента в Индия живеят един милиард 412 хиляди души. В Китай - с 40 милиона повече.

Също така, според прогнозите на ООН, световното население може да нарасне до 8,5 милиарда до 2030 г. и до 10,4 милиарда към  2100 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: