Уикенд на протести

Уикенд на протести Снимка: larazon.es

Хиляди демонстранти в Мадрид изразиха несъгласието си за евентуална амнистия на организатори на неуспешния опит за независимост на Каталуния

За амнистия се заговори през юли, когато управляващата социалистическа партия  (PSOE) загуби от консервативната Народна партия (РР), която обаче също не постигна парламентарно мнозинство. Това е шанс за лидера на социалистите Педро Санчес да остане на власт, след пет години на премиерския стол и поста на служебен премиер в момента. За целта Санчес разчита на подкрепата на твърдолинейната сепаратистка каталунска партия, чийто лидер Карлос Пучдемон се спаси от арест преди шест години, бягайки в Брюксел. 

На митинга в Мадрид, който продължи няколко часа, говориха кметът на испанската столица и бившите премиери Мариано Рахой и Хосе Мария Аснар. Ако РР и PSOE не успеят да създадат правителство, в началото на 2024 г. Испания ще избира парламент за шести път за последните девет години.

Thousands gather across France to denounce police brutality and racism
Французите протестират срещу полицейското насилие, снимка - mmnews.tv

Париж и няколко френски града също се разписаха в уикенда на протестите с големи демонстрации срещу полицейското насилие и расизма. Според местните власти, в събота са протестирали около 30 000 души, докато организаторите посочват повече от 80 000 участници. Протестите последваха писмо на министъра на вътрешните работи Жералд Дарманен в подкрепа на полицията и жандармерията, както и телеграми до френските общини, призоваващи ги „да бъдат особено бдителни” относно масовите събирания.

В Лондон хиляди протестиращи срещу Brexit се събраха вчера, за да призоват за връщане на Обединеното кралство в Европейския съюз. Скандирайки „Искаме нашата звезда обратно“, демонстрантите настояха правителството да подаде оставка.

<p>Hundreds of people joined the second National Rejoin March in London on September 23</p>
Хиляди британци поискаха връщане в ЕС, снимка - independent.co.uk

От британското провропейското движение (NRM) нарекоха Brexit предателство към работническата класа и работниците от риболова и земеделието”. Много от участниците в демонстрацията казаха пред медиите, че се чувстват „крайно унизени” и дълбоко засрамени, защото са били „изиграни като глупаци”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: