Желязна лейди поема японската дипломация

Желязна лейди поема японската дипломация Снимка: asia.nikkei.com

Новият шеф на японското външно министерство ще бъде 70-годишната Йоко Камикава, която „обезглави” терористичната секта АУМ Шинрикьо

Три пъти министър на правосъдието, тя подписа изпълнението на смъртните присъди на 16 от водачите на сектата, включително полуслепият гуру Шоко Асахара, осъдени по обвинения в убийство, отвличане и организиране на газова атака в токийското метро – смела стъпка, на която не всички правосъдни министри биха се решили, „но Камикава-сан не е от нерешителните”, коментира japantimes.co.jp. 

Необичайно за Япония, Йоко Камикава е католичка. Завършва международни отношения в престижния Токийски университет, специализира в John F. Kennedy School of Government в Харвард. Работила е в асистенския екип на американски сенатор, след това в научния институт на Mitsubishi Corporation. 

Политическата ѝ кариера започва с неуспешна кандидатура за парламента като независим кандидат. Влиза в управляващата Либерално-демократическа партия (ЛДП), но не се съобразява с партийната дисциплина и отново като независима печели място в долната камара на японския парламент. ЛДП обаче я изключва, тъй като е елиминирала кандидата на партията за същата позиция. 

Но Йоко Камисава бързо се превръща в значима политическа фигура и ЛДП не само възстановява членството ѝ, но ѝ предоставя високи партийни позиции. В кариерата си на държавен служител Камисава работи в правосъдието, включително по законодателството за равни права на жените и грижите за децата. 

Назначаването на Йоко Камикава може да промени лицето на японската дипломация, но значителна промяна във външната политика на страната е много малко вероятна, коментират анализатори.

Посочвайки своите приоритети на първата си пресконференция, Йоко Камикава потвърди предположенията, като акцентира на националните интереси, влиянието на Япония в света и вслушването в гласа на гражданите.

Печелейки обществените симпатии, Камикава добави, че ще продължи политиката по отношение на Китай, Русия и Украйна. Следващата седмица енергичната дама ще представи страната си на годишното събрание на ООН в Ню Йорк. Японската общественост я вижда като един от първите щрихи в новото лице на реформираща се Япония с повече жени в управлението, отбелязва japantimes.co.jp.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: