Sony създаде микрочип, който събира електромагнитен шум и произвежда електричество

Sony създаде микрочип, който събира електромагнитен шум и произвежда електричество

Sony създаде модул за захранване на електрониката от околния електромагнитен шум

Sony Semiconductor Solutions Corporation (SSS) разработи модул, който преобразува електромагнитен шум в енергия за захранване на устройства за интернет (IoT).

Този компактен модул с размери 7 x 7 mm може да осигури непрекъснато захранване на IoT устройства, дори когато източниците на електромагнитно излъчване не се използват активно. Въпреки факта, че технологията все още е в етап на разработка, потенциалът й за приложение в различни индустрии вече е очевиден.


В днешно време IoT устройствата стават все по-популярни и сложни, поради което въпросът за тяхното захранване излиза на преден план. За тази цел Sony разработи модул, който извлича енергия от електромагнитния шум, който буквално „се носи във въздуха“ около нас. Източниците на шум идват от домакински и индустриални устройства, включително осветителни тела, автомобили и дори асансьори.

Технологията се основава на използването на метални части на IoT устройство като антена. Тази антена прихваща електромагнитни вълни в диапазона от няколко херца до 100 MHz. След това специална токоизправителна верига преобразува уловените вълни в електрическа енергия. По този начин IoT устройства, които консумират енергия от няколко микровата до няколко миливата, могат да получат необходимата мощност.

                                                                                Система за преобразуване на електромагнитни смущения в енергия

 


Едно от основните предимства на новата технология е нейната непрекъсната работа. Дори ако устройствата, които генерират електромагнитен шум, са изключени или не се използват активно, модулът продължава да извлича енергия, тъй като бръмченето все още е налице. Това отличава новата технология от алтернативните методи, които разчитат на слънчева енергия или температурни промени, което я прави идеално решение за много случаи на употреба, включително промишлени съоръжения, офиси, домове и дори на открито.

Тъй като технологията непрекъснато събира електромагнитен шум, тя може също да определи вътрешното състояние на електронно устройство въз основа на промените в нивото на генерирания електромагнитен шум. Това означава, че може да се използва например за определяне на нормалното функциониране на осветителни тела или за прогнозиране на повреда на устройството в производството, като например при роботи с вградени двигатели.

Въпреки впечатляващия потенциал на новата технология, тя все още не е готова за комерсиална употреба. Както се отбелязва в прессъобщението, Sony планира да си сътрудничи с партньори от различни индустрии, за да разработи продукти, базирани на него. Sony вярва в широкия спектър от приложения на новия модул, който може да се превърне в революционна стъпка в областта на захранването на IoT устройства, отваряйки нови хоризонти за технологичния прогрес.

Източник:  CNX
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: