Байдън подписа споразумение с Виетнам и увери, че САЩ не искат студена война с Китай

Байдън подписа споразумение с Виетнам и увери, че САЩ не искат студена война с Китай Снимка: bangkokpost.com

Повече от 50 години след като последният американски войник напусна Виетнам, двете страни са по-близки от всякога

Споразумението за всеобхватно стратегическо и бизнес сътрудничество е голям напредък за Вашингтон, който вижда във Виетнам ключов партньор в Азия, при това – „в задния двор” на Пекин, коментира ВВС. Пред репортери в Ханой, Джо Байдън каза, че американските действия не целят ограничаване или изолиране на Китай, а поддържане на стабилност в съответствие с международните правила

„Да забравим Студената война. Говорим за икономически растеж и стабилност. Искам да видя Китай да успява икономически, но според правилата“, отговори американският президент на въпрос на ВВС в Ханой.

Виетнам има млада и високо образована работна сила и насърчава предприемаческия дух, което прави страната изключително привлекателна за американски инвеститори, особено ако искат да изтеглят производствените си бази от Китай, както вече направиха с част от веригите си за доставки големи компании като Dell, Google, Microsoft и Apple. 

За САЩ Виетнам е и перспективен пазар за оръжия и военно оборудване, тъй като Вашингтон се стреми да отклони Ханой от Москва. Но за Виетнам новото партньорство със САЩ не е избор на едната или другата страна, а само прагматично решение.

„Бях в Америка седем години и опознах американската мечта, но имам и по-голяма – виетнамската мечта“, казва пред ВВС Нгуен Хуу Фуок Нгуен, съосновател и главен изпълнителен директор на Selex Motors – компания на пет години, която вече работи по договори с големи световни доставчици. Израснал във виетнамско селце без електричество, той е свидетел как страната от детството му - една от най-бедните в света, днес е сред най-бързо развиващите се икономики в Азия. 

В САЩ споразумението не се посреща еднозначно, заради сигнали на Human Rights Watch за нарушаване на човешките права във Виетнам, където критиците на правителството са обект на сплашване, тормоз и лишаване от свобода, а медиите се контролират от държавата, респ. от комунистическата партия. 

Споразумението може да е и ход на Виетнам да предупреди Пекин относно претенциите му в Южнокитайско море. Само преди седмица държавните медии съобщиха, че кораб на китайската брегова охрана е стрелял с водно оръдие по лодка на виетнамски рибари близо до спорните Параселски острови.

Така или иначе, САЩ и Виетнам станаха по-добри приятели и проучванията показват, че американците се възхищават изключително много на азиатската страна, която превъзмогна спомените за една от най-бруталните войни на ХХ век и нормализира дипломатическите си връзки със САЩ през 1995 г.

В подрепа на помирението, двете страни си сътрудничат в идентифицирането на останките на загинали виетнамци и американски войници, а всяка година десетки хиляди виетнамски студенти заминават да учат в САЩ, припомня ВВС. Много от тях вярват, че „Виетнам ще стане новата Силиконова долина за САЩ и всички ще идват да работят тук” – и нямат търпение това да се случи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: