Милиардер от Виетнам „хвърля ръкавица" на Илон Мъск

Милиардер от Виетнам „хвърля ръкавица" на Илон Мъск Снимка: lenta.ru

Виетнамската компания Vinfast ще започне масово производство на електрически автомобили през 2022 г.

Автомобилната компания Vinfast, притежавана от най-богатия човек на Виетнам Фам Нат Уонг, се кани да „хвърли ръкавицата" на лидера на световния пазар на електрически автомобили Tesla, собственост на Илон Мъск, пише Forbes.

До март 2022 г. азиатският производител на автомобили ще представи електрическата кола в САЩ и Европа. Както посочват представителите на Vinfast, за да се подготвят за глобалното стартиране, компанията вече е открила клонове в САЩ, Канада, Франция, Германия и Нидерландия.

Пълната гама от модели ще бъде обявена през октомври тази година, а двата модела електрически автомобили VF e35 и VF e36 ще бъдат пуснати в продажба през март 2022 г.

Първоначално компанията възнамерявала да продаде 56 000 електрически коли през 2022 г., но поради глобалния недостиг на чипове ръководството намали целевия показател до 15 000 броя.

Vinfast има амбициите да се превърне в един от световните лидери в производството на „умни" електромобили и за това наема топ мениджъри от най-големите представители на автомобилния пазар, в това число от Tesla, BMW, Porsche, Toyota и Nissan. Така например директорът по развитието на Vinfast в САЩ Джеръми Снайдер до 2018 г. е заемал ръководни позиции в Tesla повече от десет години.

В момента Снайдер е уверен, че Vinfast има достатъчно технологични и производствени възможности, за да се конкурира с водещите автомобилни марки в САЩ.

 

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: