Израел и Китай със съвместни инвестиции в разработване на лекарства

Израел и Китай със съвместни инвестиции в разработване на лекарства Снимка: bridgesforpeace.com

Китайско-израелският инвестиционен фонд за биотехнологии в Гуанджоу (GIBF) ще инвестира $ 300 милиона в съвместни предприятия в областта на биомедицината

Създаден през 2016 г. в партньорство с правителството на Гуанджоу, GIBF вече е набрал $ 200 милиона и през следващите три месеца планира да прибави още $ 100 милиона, съобщава The Times of Israel. Водещ инвеститор в GIBF е Агенцията за развитие на Гуанджоу, както и други държавни китайски структури. Фондът се управлява от израелски фармацевти и медицински мениджъри от най-висока класа.

GIBF планира да създаде съвместни дъщерни дружества в Китай, като за целта възнамерява да привлече израелски и европейски биотехнологични компании с разработки на иновативни лекарства, достигнали до втора и трета фаза на клинични изпитания. Предимството за чуждестранните компании е, че ще могат да продължат клиничните си изпитания в китайски клиники и с китайски пациенти. След това данните ще бъдат окомплектовани с данните от другите изпитания и ще бъдат представени за одобрение от регулаторните органи в САЩ и Китай. По правило съвместните предприятия се контролират от чуждестранните компании, които държат правата върху интелектуалната собственост, а китайските партньори получават достъп до всеки продукт, разработен за местния пазар. 

От 2016 г. GIBF е инвестирал в осем израелски компании от областта на медицинските изделия и цифровото здравеопазване, но за момента китайските инвестиции търпят спад поради ред причини: промяната в приоритетите на азиатския гигант, новите ограничения за изнасяне на капитали от Китай, промяната в инвестиционния климат под влиянието на САЩ и, разбира се, пандемията. 

GIBF обаче успя да продължи дейността си благодарение на правителствената подкрепа и тесните си контакти с болниците и Китайската администрация по храните и лекарствата (CFDA).

GIBF управлява и технологичен инкубатор за науки за живота в Гуанджоу. До момента чрез него са създадени 15 компании, някои от които работят по чужди технологии, в т.ч. израелски, немски и британски.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: