Обединеното кралство търси нови търговски партньори

Обединеното кралство търси нови търговски партньори Снимка: lasillarota.com

Блокът за транстихоокеанско търговско партньорство (TPP) ще започне разговори с Великобритания

Британското правителство поиска страната да се присъедини към TPP още през февруари и сега вече има зелена светлина за това. Работната група очаква да седне на масата за преговори, за да дискутира тарифите и правилата за търговия и инвестиции, съобщава BBC.

Присъединяването към блока вероятно ще се осъществи не по-рано от следващата година, но така или иначе, на Острова смятат, че това е чудесна възможност, защото ще помогне на британската икономика да се откъсне от гравитация към Европа и да се насочи към една бързо развиваща се част от света. В близките седмици британското правителство ще представи за обсъждане в парламента плана си за новата посока в търговските връзки на страната.

След Брекзит британското правителство се опитва да замени с нови търговските си споразумения, които имаше като член на ЕС, но все още няма подписани подобни спогодби. Китай, Южна Корея, Тайван и Тайланд също са изразили интерес да се присъединят към TPP, който обхваща пазар от близо 500 милиона души. Първоначално и САЩ планираха членство, но се оттеглиха още в първия ден на Доналд Тръмп като президент през 2017 г. Сега TPP включва Япония, Малайзия, Виетнам, Сингапур, Бруней, Австралия, Нова Зеландия, Канада, Мексико, Чили и Перу.

В момента Великобритания води преговори за търговско споразумение и с Австралия, което поражда опасения сред британските фермери, че вътрешният пазар ще се наводни с по-евтиното австралийско говеждо и агнешко месо. Правителството на Обединеното кралство обаче се опитва да убеди скотовъдците, че сделката ще бъде възможност за нови пазари в чужбина.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: