Руснаци нямат право да влизат в страни от ЕС с личните си коли, лаптопи и смартфони

Руснаци нямат право да влизат в страни от ЕС с личните си коли, лаптопи и смартфони Снимка: schengenvisainfo.com

Европейската комисия потвърди забраната като част от санкциите срещу Русия, които засягат и редовите руски граждани

На забрана и конфискация в ЕС подлежат и яхти, ремаркета и полуремаркета за превоз на стоки, фотоапарати, бижута, кожи и кожени изделия, скъпоценности, включително полускъпоценни и скъпоценни камъни, куфари, тоалетна хартия, шампоани, пасти за зъби и друга козметика, т.е., дълъг списък предмети, чийто износ от Русия е забранен, дори за лични нетърговски цели, при туризъм или временен внос, колкото и да е кратък, посочва руската медия РБК.

Относно личните автомобили, в забраната се уточнява, че на конфискуване подлежат всякакви превозни средства с руска регистрация и капацитет до 10 места. 

Миналото лято коли на руснаци, пътували в Германия, са били задържани на митниците. В началото на това лято, германските митници потвърдиха, че вносът на леки автомобили от Русия остава забранен, тъй като колите се смятат за стоки, с потенциал да донесат значителни приходи, т.е., по подразбиране, че може да бъдат продадени в ЕС. 

На 4 септември руското посолство в Германия предупреди руските граждани, че германските митници продължават да конфискуват автомобили, регистрирани в Русия, внесени в Германия временно, за лична употреба или транзит. „Аргументите, че не става дума за внос на стоки за продажба, а за частна собственост, използвана за лични цели и внесена на територията на Германия временно и законно, не се вземат предвид“, посочват от посолството.

Руски юристи нарекоха ситуацията „злоупотреба от страна на митнически служители” или неправилно тълкуване на германското митническо законодателство, но съветват руските граждани при пътуване в Европейския съюз просто да изключат посочените вещи от багажа си. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: