След срещата на G 20 в Индия – перспективи и разочарования

След срещата на G 20 в Индия – перспективи и разочарования Снимка: chinadailyhk.com

Събитието бе белязано от приемането на Африканския съюз за постоянен член на G 20 и отсъствието на президентите на Русия и Китай

Обявявайки края на срещата, индийският премиер Нарендра Моди предаде председателството на G 20 на Бразилия, което започва на 1 декември, съобщава ВВС. За втора поредна година обаче, събитието не завърши с обща „семейна снимка“. Миналогодишната среща на G 20 в Бали по въпросите на туризма също не завърши със "семейна снимка", тъй като повечето лидери не пожелаха да се снимат с представител на Русия. 

Обща снимка на лидерите в Делхи все пак има, но не от официалния финал на срещата, а от посещението на мемориала на Махатма Ганди. 

В съответствие с преобладаваащите теми на срещата, развиващите се страни са акцентът и в речта на бразилския президент Лула, който официално прие председателството на G 20.

„Живеем в свят, в който милиони човешки същества гладуват, устойчивото развитие е застрашено, а глобалните институции отразяват реалности от средата на миналия век“, заяви Лула и посочи приоритетите на Бразилия при председателството на G 20 - "справедлив свят”, социално приобщаване, борба с глада, енергиен преход, устойчиво развитие и по-голямо представителство на развиващите се страни в Съвета за сигурност на ООН и Световната банка.

Според Reuters, Лула е заявил, че лично ще покани Владимир Путин да присъства „спокойно и безопасно” на среща на G 20 в Бразилия, въпреки заповедта за арест на руския президент, издадена от Международния наказателен съд и ангажиментите по Римския статут, който Бразилия е подписала. По-късно AFP съобщи, че Лула е направил крачка назад, обяснявайки че дали Путин ще бъде арестуван, ако се появи в Бразилия, ще реши бразилското правосъдие, а не правителството.

В коментари в кулоарите, руският външен министър Сергей Лавров нарече срещата в Делхи „крайъгълен камък“ и изтъкна „решаващата роля на Индия” за постигнатия консенсус в съвместната декларация от срещата. Лавров одобри формулировките в документа, които "отразяват напълно нашата позиция", тъй като „кризата в Украйна се споменава, но само във връзка с всички конфликти и геополитически реалности, които се разрешават в съответствие с устава на ООН“.

Според Лавров, фактът, че западните страни в G 20, които остро осъдиха инвазията на Русия, са се съгласили с езика на декларацията, е „стъпка в правилната посока”. Украйна обаче изрази разочарованието си от декларацията, която акцентира „страданието, причинено от войната в Украйна”, но не споменава Русия и не я критикува пряко. 

След края на събитието и извън официалните разговори индийският премиер Нарендра Моди предложи виртуална среща на G 20 през ноември, все още под индийско председателство, за да се „обобщят резултатите и да се направи равносметка“ на резолюциите от приключилата среща на върха. Идеята звучи логично, тъй като и след края на събитието лидерите водят двустранни разговори, провеждат срещи с пресата и публикуват изявления.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: