Българският паспорт е на 17-то място в рейтинга на Henley & Partners

Българският паспорт е на 17-то място в рейтинга на Henley & Partners Снимка: Henley & Partners

Българските граждани имат толкова теоретични направления за безвизови посещения, колкото и гражданите на Хърватия - 173

Лидери в рейтинга все още са Сингапур и Япония със 192 безвизови дестинации. Германия и Южна Корея споделят второ място с безвизов достъп до 190 държави.

Четири държави са на трето място едновременно: Испания, Италия, Люксембург и Финландия. Паспортите на тези страни ви позволяват да посетите 189 държави без нужда от виза.

Както отбелязват авторите на рейтинга, през последните 15 години границите на страните станаха много по-отворени. Така през 2006 г. гражданите можеха средно да посетят 57 държави, без първо да получат виза. Днес средният показател е 107 държави.

Докладът обаче отбелязва: „Зад това общо увеличение се крие нарастващо неравенство между страните от Глобалния Север и Глобалния Юг."

Например гражданите на Швеция и Съединените щати могат да посетят повече от 180 дестинации без виза, докато притежателите на паспорти на Ангола, Камерун и Лаос могат да пътуват без виза до само 50 дестинации.

По материали на Комерсантъ

*  Henley & Partners е глобална консултантска фирма за гражданство и пребиваване, базирана в Лондон. Компанията също така съветва правителствата относно политиката за пребиваване и гражданство чрез инвестиция и работи с тях за разработване и прилагане на програми за пребиваване и гражданство. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: