Риск за живота на хиляди хора заради британската политика на икономии

Риск за живота на хиляди хора заради британската политика на икономии Снимка: houseofcommons.shorthandstories.com

Съкращенията на бюджета за чуждестранна помощ със 76% ще доведат до загуба на хиляди животи, се казва във вътрешен правителствен доклад

Според държавните служители, подготвили доклада, при такова намаление на бюджета за чуждестранна помощ, хиляди жени в Африка ще умрат по време на бременност и раждане, а около 200 000 ще се подложат на опасни аборти. 

Цитирайки данни от доклада, ВВС посочва още, че ще се отложи и „потенциално ще спре"  програмата за борба с гениталното осакатяване на жени в Сомалия. В Южен Судан „27 000 деца, страдащи от остро недохранване, ще останат нелекувани, 3 000 от които може да умрат“. Стотици хиляди силно уязвими жени и момичета в Афганистан ще останат без критично важна здравна грижа, каквато няма да получат и половин милион жени и деца в Йемен

Докладът пояснява, че рязкото намаляване на средствата се налага, след като Министерството на финансите позволи на Министерството на вътрешните работи да похарчи около една четвърт от бюджета за чуждестранна помощ за настаняването на бежанци във Великобритания.

Съгласно международните правила, такава помощ е разрешена за първата година от престоя на бежанец в Обединеното кралство, но постоянният мигрантски поток през Ламанша доведе до драстичен скок на разходите на държавата за хотелски сметки. А това означаваше по-малко пари за приоритетите на британското правителство в чужбина, в т.ч. образованието на момичета и климатичната криза.

Множество британски политици се опасяват от "ужасните последствия" на намаления бюджет за чуждестранна помощ, който е „лотария с живота на хората, живеещи в бедност и глад”.  В опит да намали донякъде щетите, Министерството на външните работи използва „недоизчерпани ресурси“,  отпускайки допълнителни £ 41 милиона за Афганистан, £ 32 милиона за Йемен, £ 30 милиона за Сирия и £ 30 милиона за Сомалия. 

Според висши дипломати, намаляването на бюджета е „краткосрочно”, като за следващата година се предвиждат почти двойно повече средства (близо £ 8,3 милиарда), с акцент върху помощта при хуманитарни кризи, защитата на жени и момичета и подкрепата за уязвими групи хора. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: